A következő élő közvetítés része Pentagon: Ukrajna ütközőzónát akar létrehozni Kurszkban

Zelenszkij elismerte a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírt több olyan törvényt szombaton, az ország függetlensége kikiáltásának 33. évfordulóján, amely Oroszországgal kapcsolatos, köztük azt, amely megnyitja az utat a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) történő csatlakozáshoz.

Az államfői hivatal közlése szerint az ukrán parlament által augusztus 21-én megszavazott és a Zelenszkij által aláírt, a római statútum ratifikálásáról szóló törvény növeli annak az esélyét, hogy Oroszországot háborús bűnök miatt vád alá helyezhessék a 2022 februárjában elindított támadása miatt.

Ukrajna már korábban elismerte az ICC joghatóságát, de a teljes jogú tagság kulcsfontosságú azon ukrán törekvés szempontjából, hogy az ország végül csatlakozhasson az Európai Unióhoz.
Az ICC elfogatóparancsot adott ki orosz tisztségviselők, így Vlagyimir Putyin államfő és Szergej Sojgu volt védelmi miniszter ellen az ukrán civilek elleni bűncselekményekben feltételezhetően játszott szerepük miatt. Oroszország tagadja ezeket a vádakat.

Zelenszkij aláírta az Oroszországhoz köthető vallási szervezetek betiltásáról szóló törvényt is – olvasható az ukrán parlament honlapján. A jogszabály közzététele után 30 nappal lép hatályba, és a vallási közösségeknek kilenc hónapjuk lesz arra, hogy megszakítsák kapcsolataikat az Oroszországhoz kötődő vallási szervezetekkel.

Az ukrán államfő aláírta azt a dokumentumot is, amely ukrán állampolgárságot biztosít azoknak a külföldieknek, akik az ukrán hadseregben harcolnak Oroszország ellen. A függetlenség napja alkalmából Zelenszkij egy olyan videófelvételen szólt az ukránokhoz, amelyet néhány kilométerre rögzítettek az oroszországi terület elleni augusztus 6-i meglepetésszerű ukrán támadás pontjától.

Az államfő leszögezte: “Oroszország egy dolgot akar, elpusztítani bennünket”. “Ehelyett ma Ukrajna függetlenségének napját ünnepeljük. És amit az ellenség hozott ránk, azt most visszakapja a hazájában” – jelentette ki.
Zelenszkij beteg embernek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki szerinte folyamatosan mindenkit az (atomháborút elindító) piros gombbal fenyeget. Fogadkozott, hogy Ukrajna megismerteti Oroszországgal, “mi a megtorlás”.

Az ukrán elnök szombaton a kijevi Szófia téren együtt ünnepelt Andrzej Duda lengyel elnökkel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnökkel. Zelenszkij itt egyebek között bejelentette, hogy ukrán erők “sikeres kísérleteket” hajtottak végre egy drónra szerelhető új rakétával.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik