Élő Nagyvilág

Pentagon: Ukrajna ütközőzónát akar létrehozni Kurszkban

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ukrajnában betiltották az orosz ortodox egyházat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltását lehetővé tevő törvényt, amelyet kedden fogadott el az ország parlamentje. Az elnöki döntést az ukrán parlament honlapján tették közzé szombaton.

A dokumentum 30 nappal a közzétételt követően lép hatályba.

Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC-t, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború kitörése után oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett.

A törvénytervezetet első olvasatban még 2023 októberében fogadta el az ukrán törvényhozás. A dokumentumot azonban csaknem egy évig nem nyújtották be második olvasatra. A héten kedden a törvénytervezetet 265 képviselő támogatta, 29-en szavaztak ellene.

A kedden megszavazott törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek „leányszervezeteiről”, amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább

(MTI)

Az Egyesült Államok „egyre jobban érti” Ukrajna céljait a kurszki offenzívával

Az ukrán erők folytatták előrenyomulást Szudzsa közelében, Kurszkban, írja legutóbbi jelentésében a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Az augusztus 22-én közzétett geolokalizált felvételek szerint az ukrán erők nemrég előretörtek a déli Ruszkaja Konopelkába, Szudzsától keletre. Egy orosz katonai blogger értesülése szerint az ukrán erők Martinyovkától északra, Szudzsától északkeletre is előrenyomultak a Szudzsa-Szuhodolovka R-200-as országút mentén. Orosz források azt állították, hogy egymásnak ellentmondó jelentések érkeznek a Szudzsától keletre, Szamorjadovo és Kozyrevka közelében folyó harcokról, de ukrán csapatok tevékenykedhetnek a térségben.

A jelentés szerint Sabrina Singh, a Pentagon sajtótitkára közölte, hogy az Egyesült Államok „egyre jobban érti” Ukrajna céljait a kurszki offenzívával, és szerintük Kijev ütközőzónát akar létrehozni a kurszki területen. Singh kijelentette, hogy az USA még mindig dolgozik annak kiértékelésén, hogy az ütközőzóna hogyan illeszkedik Ukrajna stratégiai céljaihoz. Ugyanakkor leszögezte, hogy az USA továbbra is szállít fegyvereket Ukrajna harctéri szükségleteinek biztosításához.

Olvasói sztorik