Nagyvilág

Mesterlövészek lőtték le az orosz börtön iszlamista túszejtőit

Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via AFP
Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via AFP

Mesterlövészek „semlegesítették” azt a négy elítéltet, akik túszokat ejtettek a volgográdi Szurovikinóban lévő börtöntelepen, a foglyaikat pedig kiszabadították – közölte pénteken az orosz nemzeti gárda helyi parancsnoksága.

Andrej Bocsarov, a Volgográdi terület kormányzója azt mondta, hogy az incidensnek halottjai vannak a fegyház túszul ejtett alkalmazottai között. Korábban azt mondta, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) négy sérült alkalmazottját kórházba szállították Szurovikinóban.

A FSZIN azt jelentette, hogy a túszejtés a telep fegyelmi bizottságának ülése során történt. Az RBK hírportál azt közölte, hogy az elkövetők az Iszlám Állam terrorszervezet követői. A Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírportál szerint a túszejtők azt hangoztatták, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni március 22-i terrortámadás ügyében őrizetbe vett „muszlim testvérekért” állnak bosszút, valamint azt, hogy négy gépkarabélyt és egy gépkocsit követelnek az elvonuláshoz.

A Meduza a helyszínen a túszszabadítás előtt készült videófelvételeket is közzétett, amelyen késsel felfegyverkezett közép-ázsiai kinézetű őrizetesek és vérben fekvő egyenruhás fegyőrök láthatók. Az egyik elítélt kezében a terrorszervezet egy rögtönözve elkészített zászlaját tartotta.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség közlése szerint a négy feltételezett elkövető, Ramzidin Tosev (1995-ben született), Nizircson Toshov (1996), Rusztamcson Navruzi (2001) és az 1995-ben született Temur Huszinov (1995) Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból származik. Hármójukat bírósági feljegyzések szerint kábítószer értékesítése miatt ítélték el.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a történtek miatt büntetőeljárást indított. Hasonló túszejtés idén június 16-án történt Rosztov-na-Donu városban, egy előzetes letartóztatási központban. Akkor hat terrorizmusért elítélt, késsel, tűzoltószekercével és gumibottal felfegyverkezett rab a büntetés-végrehajtás két munkatársát ejtette foglyul, és járművet követelt.

A túszejtőkkel előbb tárgyalásokat folytattak, majd bevetették ellenük a különleges rendeltetésű rendőri egységet (OMON). A FSZIN szerint a túszejtőket likvidálták, a túszok sértetlenek maradtak. A FSZIN szerint az elkövetők közül többen az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet követői voltak. Hármójukat, az Ingusföldön élő Samil Akijevet, Tamerlan Girejevet és Azamat Cickijevet tavaly decemberben több terrorcselekményben találta bűnösnek a bíróság, egyebek között abban, hogy Karacsáj- és Cserkeszföld legfelsőbb bíróságának felrobbantására készültek. Girejev és Akijev egyaránt 18, Cickijev pedig 18,5 évi szabadságvesztést kapott.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik