A következő élő közvetítés része Építik a bunkereket Kurszk központjában

Oroszország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki egy 99 éves kanadai volt Waffen-SS veterán ellen

MTI / EPA
Az oroszországi Kurszki terület ukrán határ menti térségébõl az ukrán hadsereg betörése miatt kiköltöztetett emberek a kurszki Vityaz ökölvívóklub edzõtermében kialakított menedékhelyükön.
MTI / EPA
Az oroszországi Kurszki terület ukrán határ menti térségébõl az ukrán hadsereg betörése miatt kiköltöztetett emberek a kurszki Vityaz ökölvívóklub edzõtermében kialakított menedékhelyükön.

Oroszország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Yaroslav Hunka 99 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen – közölte csütörtökön az orosz főügyészség.

A kanadai külügyminisztérium 2024 februárjában jegyzékben tagadta meg Hunka kiadatását, miután az orosz főügyészség decemberben ezt kérte Ottawától. Az orosz belügyminisztérium tavaly októberben adott ki körözést a Waffen-SS-hadosztály egykori tagja ellen.

Eltekintve attól, hogy néhány ország nem kíván a nácizmus ellen harcolni, a főügyészségnek sikerült elérnie azt, hogy felvegyék az Interpol (nemzetközi rendőri szervezet) adatbázisába

– olvasható a vádhatóság közleményében, amely szerint amennyiben külföldön találják, kérni fogják az érintett országtól a kiadatását.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint Hunka a Waffen-SS-hadosztály tagjaként <gyilkosságokat követett el”, és „súlyos egészségkárosodást okozott” a megszállt ukrajnai Lviv megye lakosainak. A nyomozás szerint a Waffen-SS Galícia katonái 1944. február 23. és 28. között a Lemberg megyei Huta Penjatyszka területén legkevesebb 500 szovjet állampolgárt öltek meg.

Anthony Rota egykori házelnök a kanadai parlament alsóházának szeptember 22-i ülésén, az Ottawába látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tapsot kért Hunkának, akit „az oroszok elleni harc veteránjaként” mutatott be. Később kiderült, hogy a férfi a Waffen-SS Galícia hadosztályában szolgált. Rota azt állította, hogy nem tudott a férfi múltjáról, és lemondott tisztségéről. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bocsánatot kért az eset miatt.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik