Nagyvilág

A venezuelai legfelsőbb bíróság megerősítette Nicolás Maduro győzelmét

Yuri CORTEZ / AFP
Yuri CORTEZ / AFP

A venezuelai legfelsőbb bíróság csütörtökön megerősítette Nicolás Maduro venezuelai elnök július 28-i választási győzelmét, döntésével intézményi legitimitást adva a kormányzó pártnak.

A legfelsőbb bíróság a választási bizottságtól kapott dokumentumok áttekintése után egyetértett azzal, hogy Nicolás Maduro nyerte meg a választást – mondta a testület elnöke, Caryslia Rodriguez. Kiemelte, hogy a döntés kötelező érvényű, nem megfellebbezhető.

A legfelső bíróság megerősítésével a 2013 óta hivatalban levő venezuelai elnök januárban újabb 6 éves mandátumát kezdheti meg. A választási bizottság július 28-án hivatalosan is Madurót nyilvánította az elnökválasztás győztesének, de az ellenzék választási csalást kiáltott. A választási bizottság a szavazás utáni éjszaka óta állítja, hogy a szavazatok több mint felét Maduro szerezte meg, de az ezt alátámasztó részletes adatokat nem tette közzé. Az ellenzék ezzel szemben internetre feltöltött dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy az ellenzék jelöltje, Edmundo González Urrutia ért el 67 százalékos támogatottságot a választók körében.

A július 28-i elnökválasztást követően Venezuelában kiterjedt tüntetések voltak. Emberi jogi szervezetek szerint ezek során huszonöten életüket vesztették, kétszázan megsebesültek, 2400 embert letartóztattak le. Több ország, köztük az Egyesült Államok, Peru és Argentína is az ellenzék jelöltjét, Edmundo González Urrutiát ismerte el győztesként.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik