A következő élő közvetítés része Elismerte felelősségét az izraeli katonai hírszerzés távozó vezetője

Elismerte felelősségét az izraeli katonai hírszerzés távozó vezetője

Israeli Army / AFP
Israeli Army / AFP

Vállalta a felelősséget szerdán az izraeli katonai hírszerzés távozó vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy amiatt, hogy az ország határait nem tudták megvédeni a Hamasz tavaly október 7-i nagyszabású támadása idején.

Haliva még áprilisban jelentette be a lemondását, tegnap pedig a felelősséget is nyilvánosan vállalta a történtekért. A vezérőrnagy így most már azok közé tartozik, akik elismerik, hogy nem látták előre és így megakadályozni sem tudták Izrael történetének leghalálosabb következményekkel járó terrortámadását.

A hírszerző testület kudarca az én hibám volt

fogalmazott a katonai kémfőnök a szerdai búcsúztató ceremóniáján, és országos vizsgálatot szorgalmazott „annak érdekében, hogy tanulmányozzák” és „mélyen megértsék” azokat az okokat, amelyek az Izrael és a Hamász közötti háborúhoz vezettek.

Tény, hogy a korábban legyőzhetetlennek hitt izraeli hírszerzés nagy presztízsveszteséget szenvedett el, miután tavaly október 7-én hajnalban intenzív rakétatüzet követően a Hamász és más fegyveres csoportok több ezer harcosa áttörte a Gázai övezet körüli biztonsági kordont, és az izraeli erőket meglepve Dél-Izrael településein rajtaütött. A támadásban mintegy 1200 izraeli és külföldi halt meg, többségük civil, és mintegy 250-en estek fogságba a Gázai övezetben az izraeli kimutatások szerint. A feltételezések szerint még mindig mintegy 109 túsz van Gázában, akiknek feltételezések szerint mintegy harmada meghalt.

Az izraeli fegyveres erők vezetője, Herci Halevi altábornagy és Ronen Bar, a belföldi hírszerzés, a Sin Bét vezetője szintén felelősséget vállalt a támadás után, ők azonban pozíciójukban maradtak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik