Nagyvilág

Megvan, miért ütközött hegynek a Raiszi iráni elnököt szállító helikopter

MTI
MTI

A rossz időjárási körülmények és a helikopter súlyából adódó irányítási nehézségek okozták a májusi helikopterbalesetet, amiben Ebrahim Raiszi iráni elnök is meghalt.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség meg nem nevezett biztonsági forrásra hivatkozva azt írta, hogy a helikopterbaleset ügyében folytatott nyomozás befejeződött, és a hatóságok teljes bizonyossággal állítják, hogy baleset történt.

A vizsgálat szerint két oka volt a balesetnek: az időjárási körülmények nem voltak megfelelőek és a helikopter nem volt képes kezelni a fedélzeten utazó emberek súlyát. Utóbbi vezetett ahhoz, hogy a jármű egy hegynek ütközött. A helikopteren a biztonsági protokoll által engedélyezettnél kettővel többen utaztak.

A helikopter sűrű ködben, Irán északnyugati, hegyvidékes részén zuhant le Raiszi elnökkel és Hoszein Amirabdollahian külügyminiszterrel, valamint hét másik emberrel a fedélzeten. A küldöttség Azerbajdzsánba tartott, hogy az azeri elnökkel, Ilham Alijevvel közösen felavasson egy duzzasztógátat.

Az ultrakonzervatív Raiszit 2021 júniusában választották meg elnöknek. Korábban az iszlám köztársaság főbírája, azelőtt pedig főügyésze volt. Elnöksége alatt a regionális feszültségek nőttek, 2022-ben pedig kormányellenes tüntetéshullámokkal kellett szembenéznie az országnak, miután az erkölcsrendészek agyonverték a huszonkét éves nőt, Mahsa Aminit. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik