A következő élő közvetítés része Ukrajna az egyik legnagyobb dróntámadását kísérelte meg Moszkva ellen a polgármester szerint

Borrell: a kurszki offenzíva súlyos csapás Putyin számára

SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP

Súlyos csapásnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús narratívájára nézve az ukrán hadsereg kurszki offenzíváját az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikáért felelős főképviselője szerdán.

Az X-en közzétett üzenetében Josep Borrell leszögezte: fel kell oldani a nyugati államok Ukrajnának küldött fegyverszállítmányaival kapcsolatos területi korlátozásokat, szerinte ugyanis e fegyverek orosz területeken történő bevetése erősítené Ukrajna önvédelmi kapacitásait és életeket mentene, valamint előmozdítaná a béketárgyalásokra irányuló törekvéseket is.

A főképviselő elmondta: Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert is biztosította arról, hogy

az EU teljes mértékben támogatja Ukrajna harcát az orosz agresszió ellen.

Kijev korábban már többször sürgette a nyugati államokat, engedélyezzék az ukrán erőknek, hogy a tőlük kapott fegyverekkel orosz területeket támadhasson.

Kapcsolódó
Mit keresnek az ukránok Oroszországban?
A meglepetésszerű támadásnak köszönhetően az ukránok immár két budapestnyi területet tartanak az ellenőrzésük alatt Kurszkban, de ennek a katonai akciónak a mérlegét talán csak hónapok múltán tudjuk megvonni.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik