Élő Nagyvilág

Az utolsó hidat is lerombolták Szejm-folyón, egy balatonnyi területet veszthetnek el az oroszok

George Ivancsenko / MTI / EPA
George Ivancsenko / MTI / EPA

Az előző nap történéseiről itt számoltunk be.

Kijevbe látogat az indiai miniszterelnök

Narendra Modi indiai miniszterelnök Ukrajnába látogat – jelentette be az indiai külügyminisztérium hétfőn. A kormányfőnek ez lesz az első útja Ukrajnába az orosz intervenció kezdete óta, és látogatására csaknem egy hónappal azután kerül sor, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az indiai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint Narendra Modi utazásának részleteit még a nap folyamán ismertetik. Az indiai média beszámolója szerint a kormányfő kijevi látogatására még augusztusban sor kerül.

Ukrajna ellen 2022-ben indított inváziója után Moszkvával szemben a nyugati országok szankciókat vezettek be, de India továbbra is kereskedik Oroszországgal. India tartózkodott attól, hogy közvetlenül Oroszországot hibáztassa a Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett invázióért, miközben arra buzdította a két országot, hogy párbeszéd és diplomácia útján oldják meg a konfliktust.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki India Oroszországhoz fűződő kapcsolata miatt, különösen akkor, amikor Washington megpróbálta erősíteni kapcsolatait Újdelhivel, mint lehetséges ellensúly a feltörekvő Kínával szemben.

(MTI)

Az utolsó hidat is lerombolták Szejm-folyón, egy balatonnyi területet veszthetnek el az oroszok

A harmadik és egyben utolsó hidat is lerombolták a Szejm-folyón Kurszk megyében az ukránok, ezzel az oroszok elvesztették a kapcsolatot a folyótól délre eső, nagyjából 640 négyzetkilométernyi területtel. Az ott állomásozó orosz katonákat (számukat 700 és 1000 közé tették pár nappal ezelőtt) elvágták az utánpótlásuktól, így várhatóan hamarosan ezt a részt is elfoglalhatják az ukrán csapatok.

Olvasói sztorik