Nagyvilág europoli

Uniós járványvédelmi központ: Növekedni fog a majomhimlős fertőzöttek száma az EU-ban

A majomhimlős fertőzöttek száma az elkövetkező hónapokban várhatóan növekedni fog, minden európai uniós tagállamnak is fel kell készülnie a betegség terjedésére – hívta fel a figyelmet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken.

Jelentésében a stockholmi székhelyű ügynökség azt írta, hogy az EU-ban a lakosságra vonatkozó általános kockázat egyelőre alacsony, ugyanakkor azt ajánlotta, hogy a tagállamok közegészségügyi hatóságai továbbra is folytassanak olyan tervezést, amely magas szintű felkészültséget tesz lehetővé, és indítsanak figyelemfelkeltő kampányokat a betegség terjedésének gyors észlelése és az arra való reagálás érdekében.

A hatékony felügyelet, a laboratóriumi vizsgálatok, a járványügyi vizsgálat és a személyes érintkezések nyomon követésére szolgáló kapacitások biztosítása létfontosságú lesz a fertőzéses esetek felderítéséhez és a válaszlépések aktiválásához az EU-ban

olvasható a kockázatértékelésben.

Az afrikai kontinensről behozott fertőzésben megbetegedettek száma növekedni fog, ezért – tekintettel az EU és Afrika közötti szoros kapcsolatra is – az ECDC azt javasolja, hogy a tagállamok adjanak ki utazási tanácsokat a fertőzés által érintett területekre látogatók vagy onnan visszatérők számára. Ajánlják továbbá, hogy a szóban forgó területekre utazók konzultáljanak egészségügyi szolgáltatójukkal a betegség elleni védőoltásra való jogosultsággal kapcsolatban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán jelentett be globális közegészségügyi veszélyhelyzetet az új majomhimlő-vírus terjedése miatt, amelyet az Mpox-Klade I vírusváltozat okoz.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2023 januárja óta a majomhimlő járványos terjedése miatt 27 ezer megbetegedést és több mint 1100 halálesetet jelentettek. Az új vírusvariáns már Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent, és csütörtökön Svédországból jelentették az Mpox-Klade I vírusváltozat első megerősített, Afrikán kívüli esetét, azóta a kór Pakisztánban is megjelent.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik