Élő Nagyvilág

Izraeli szélsőségesek támadtak meg egy palesztin falut

Jaafar ASHTIYEH / AFP
Jaafar ASHTIYEH / AFP

A közel-keleti válság előző napi történéseiről itt olvashat.

Izraeli szélsőségesek támadtak meg egy palesztin falut

Csütörtök éjjel szélsőséges izraeli telepesek tucatjai megtámadták a Dzsit nevű palesztin falut Ciszjordániában, gyújtogattak és megöltek egy fiatal palesztin férfit – jelentették izraeli biztonsági források pénteken. Ezek szerint több mint száz szélsőséges telepes, közülük többen arcukat kendővel eltakarva, palesztinok otthonait és járműveit gyújtotta fel, agyonlőttek egy fiatal férfit, és megsebesítettek egy másik palesztint az éjszaka kitört zavargásokban a Náblusztól nyugatra fekvő Dzsit faluban.

Az izraeli hatóságok letartóztattak több gyanúsítottat, s a miniszterelnök, az államfő és a védelmi miniszter is elítélte a palesztinok elleni ciszjordániai erőszakot.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint már percekkel az incidens bejelentése után csapatokat küldtek a helyszínre, akik a levegőbe leadott lövésekkel oszlatták fel a tömeget, és kivezették az izraelieket a faluból. Az IDF bejelentette, hogy közös vizsgálatot indítottak a rendőrséggel és a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal a palesztin férfi megölésének felderítésére. „Az IDF elítéli az ilyen és efféle eseményeket és a rendbontókat, akik sértik a biztonságot, a törvényeket és a közrendet, és eltérítik az IDF-et és a biztonsági erőket fő küldetésüktől, a terrorizmus megakadályozásától és a lakosok biztonságának védelmétől” – hangsúlyozta közleményében a hadsereg.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal kijelentette, hogy szigorúan ítéli meg az incidenst, a felelősöket elfogják, és büntetőeljárás alá vonják. Jichák Hercog államelnök közleményt adott ki, amelyben határozottan elítélte a zavargásokat. “”Ez egy szélsőséges kisebbség, amely árt a törvénytisztelők közösségének és a telepes mozgalom egészének, amellett, hogy sérti Izrael nemzetközi hírnevét ebben a különösen érzékeny és nehéz időszakban” – írta Hercog.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik