Nagyvilág

Pozsonyban megtartották a Fico-merénylet utáni első ellenzéki tüntetést: 18 ezren mentek el

MTI
MTI

Robert Fico kormányfő ellen elkövetett merénylet óta először szervezett kormányellenes tüntetést az ellenzék – írta a Napunk. A rendezők szerint kedden legalább 18 ezren vettek részt a pozsonyi nagygyűlésen.

A Progresszív Szlovákia (PS) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) által szervezett demonstráción a közmédia elfoglalása, a Fico-kormány által menesztett intézményvezetők miatt tiltakoztak.

A Parameter.sk szerint az ellenzék kulturális és az igazságügyi miniszter lemondását követelte. Mint írták, a tiltakozást ugyan a PS és az SaS szervezte, a szónokok a Fico-kormány által kirúgott intézményvezetők, leváltott, pellengérre állított személyiségek voltak: Ľuboš Machaj, a megszüntetett RTVS vezérigazgatója, Zuzana Liptáková, a Bibiana leváltott igazgatója, Metód Špaček, Zuzana Čaputová korábbi köztársasági elnök hivatalvezetője, akit a melegsége miatt hurcoltak meg, és Katarína Javorčíková, a Bírói Tanács még novemberben leváltott tagja.

A Napunk szerint Michal Šimečka (PS) pártelnök a tüntetés előtt azt mondta, hogy Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter és Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter minden határt átléptek.

A miniszter asszony úgy döntött, tönkreteszi a nemzeti kulturális intézményeket, indok nélkül meneszti azok igazgatóját. A miniszter pedig példátlan módon szabadon engedte a börtönből Kováčik urat, Robert Fico bűntársát

– indokolta a tüntetés megszervezését Šimečka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik