A következő élő közvetítés része Ukrán főparancsnok: 1000 négyzetkilométernyi orosz területet tartunk ellenőrzésünk alatt

Ukrajna azt állítja, hogy 1000 négyzetkilométernyi orosz területet tart ellenőrzése alatt

AFP
AFP

Ukrajna főparancsnoka szerint a kijevi erők 1000 négyzetkilométernyi orosz területet tartanak ellenőrzésük alatt, miközben a két és fél éve tartó teljes körű háború legnagyobb határon átnyúló behatolását hajtják végre – írja a BBC.

Olekszandr Szirszkij parancsnok elmondta, hogy Ukrajna hét nappal a kezdete után is folytatja a Kurszk térségében folytatott támadó műveletet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Oroszország háborút hozott másoknak, és a háború most visszatér Oroszországba. Vlagyimir Putyin orosz vezető súlyos provokációnak minősítette az offenzívát, és utasította az orosz erőket, hogy szorítsák ki az ellenséget a területükről.

A nyugat-oroszországi régióból közben egyre több embert evakuálnak, további 59 000 embert szólítottak fel a távozásra. A helyi kormányzó szerint a térségben mintegy 28 falu került az ukrán erők kezére, 12 civil meghalt.

Az ukrán csapatok múlt kedden indították meglepetésszerű támadásukat, és 30 kilométerre (18 mérföldre) nyomultak be Oroszország területére. Az offenzíva állítólag növelte a morált az ukrán oldalon, de elemzők szerint a stratégia újabb veszélyeket rejt Ukrajna számára. Egy magas rangú, neve elhallgatását kérő brit katonai forrás a BBC-nek azt mondta, fennáll a veszélye, hogy Moszkvát annyira feldühíti ez a behatolás, hogy megduplázza az ukrán civil lakosság és infrastruktúra elleni támadásait.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik