A következő élő közvetítés része Összevitatkozott Netanjahu és a védelmi minisztere

Kiosztotta egymást Netanjahu és a védelmi minisztere

Khoshiran / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Khoshiran / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Nyilvánosan vitába keveredett hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, Joáv Gallant. Utóbbi az izraeli média szerint ostobaságnak minősítette a kormányfő elképzelését, mely szerint Izrael háborús célja a Hamász elleni teljes győzelem. Netanjahu a Reuters szerint erre közleményt adott ki, amelyben azt írták:

Amikor Gallant átveszi az Izrael-ellenes narratívát, akkor rontja a túszmentés esélyeit.

A közlemény megerősíti, hogy a zsidó állam háborús célja továbbra is a „teljes győzelem”, vagyis a Hamász felszámolása, és a fegyveresek által tavaly elfogott maradék túsz kiszabadítása.

Ez Netanjahu miniszterelnök és a biztonsági kabinet egyértelmű utasítása, ami mindenkit kötelez, még Gallantot is

– olvasható a közleményben.

Gallant nyilvános megrovása, már nem az első alkalommal történik. A védelmi miniszter többször összeütközésbe került Netanjahuval, és a kormánykoalíció részét képező nacionalista-fundamentalista vallásos pártokkal. Emlékezetes, hogy tavaly, még a gázai invázió előtt több ezres tüntetések zajlottak Izraelben, mert a kormányfő erősen korlátozni akarta a legfelsőbb bíróság jogköreit. Miután Joáv Gallant kifejezte ellenvetését, Netanjahu megpróbálta kirúgni a miniszterét, de végül a tüntetések miatt kénytelen volt visszavonulót fújni, és lemondani a – kritikusai szerint mélyen demokráciaellenes – terveiről.

A kormányfő és minisztere közötti nyilvános szócsata is jelzi, hogy az izraeli kormányt elmélyülő törésvonalak jellemzik. Mindez pedig akkor történt, amikor az izraeli vezetés katari és egyiptomi közvetítés mellett újra kísérletet tesz arra, hogy kiszabadítsa a még mindig fogva tartott mintegy 115 izraeli és külföldi túszt, akiket a Hamász ejtett foglyul még tavaly október 7-én, amikor véres támadást intézett Izrael ellen. Az akkori támadásban izraeli közlések szerint nagyjából 1200 ember veszette életét. A válaszul a Gázai övezet ellen indított átfogó offenzívában azóta már majdnem 40 000 ember halt meg, ezek nagy része civil volt.

Az ENSZ április 30-i adatai szerint a palesztin halálos áldozatok közül 24 686 embert név szerint is azonosítani tudtak. Az azonosított áldozatok

  • harminckét százaléka (7797 fő) volt gyermekkorú,
  • húsz százaléka (4959 fő) nő,
  • nyolc százaléka (1924 fő) pedig idős ember.

A katonai offenzíva halálos áldozatai között addig 10 006 férfit azonosítottak, ez mintegy 40 százalékot jelent az ENSZ adatsorában. Ebbe azok a férfiak is beletartoznak, akik nem harcoltak az Izraeli hadsereg katonái ellen.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik