Nagyvilág

Lemondásra szólította fel püspöke a kalotaszegi református esperest, aki kiherélésről írt az olimpiai megnyitó kapcsán

MTI/Kiss Gábor
MTI/Kiss Gábor

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke felhívta Vincze Minya Istvánt, és felszólította, hogy mondjon le – írja a Transtelex.

A kalotaszegi református esperes július 27-én az olimpiai megnyitóval kapcsolatban arról írt, hogy:

valamennyit élve kiherélni ha még megvannak a tö…k, a lyukaikba égő parazsat tenni, majd élve megnyúzni és végül felnégyelni.

Vincze Minya kiírásával kapcsolatban a Transtelexnek azt mondta, hogy sokkolta az olimpia megnyitója, istengyalázás történt, amit az LMBTQ-közösség támogat. „Ők vannak a háttérben. Ez ma már egy általános tendencia, és az a bűnös, aki nem támogatja őket, aki nem ért egyet velük”.

Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke a Transtelexnek küldött levelében úgy fogalmazott, hogy „az egyház minden szélsőséget elítél, beleértve azt a fajta szélsőséget is, amit Vincze Minya István kalotaszegi református esperes is képviselt a nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében”.

A püspök hozzátette, hogy már a Transtelex cikkének a megjelenése után felhívta az esperest, és felszólította, hogy azonnal adja be a lemondását.

A püspök elmondása szerint az esperes azzal védekezett, hogy bejegyzésében „nem szó szerint értette” a kínzásokról szóló kijelentéseket, hanem csak „felelevenítette a középkori gyakorlatot”. Kató Béla azonban elutasította a magyarázatot, és világossá tette, hogy várja Vincze Minya István lemondó levelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik