Élő Nagyvilág

Megerősítették az ellentámadást az ukránok, területet foglaltak Oroszországban

ANATOLIY ZHDANOV / Kommersant Photo / AFP) / Russia OUT
ANATOLIY ZHDANOV / Kommersant Photo / AFP) / Russia OUT

Az előző nap legfontosabb történéseit ide kattintva olvashatja vissza.

Szupermarketet és postát lőttek az oroszok, több civil meghalt

Életét vesztette tíz ember, harmincöt pedig megsebesült, miután az orosz erők pénteken csapást mértek a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városra, ahol többek között egy szupermarketet és egy posta épületét találták el – közölte az ukrán belügyminisztérium.

Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán erők támadást intéztek az oroszországi Lipeckben lévő katonai repülőtér ellen. A közlés szerint a repülőtéren Szu-34-es, Szu-35-ös és MiG-31-es repülőgépek állomásoznak. Az okozott károk mértékét még pontosítják – tették hozzá a Facebookon közzétett jelentésben.

A vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán fegyveres erők egységei a donyecki régióban orosz légvédelmi rakétaosztályokra mértek csapást. Az eddig megerősített információik szerint megsemmisítették egy Sz-350-es légvédelmi rendszer radarját. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beszámolt az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy drónnal eltaláltak egy orosz helikoptert az oroszországi kurszki régióban, amiről videofelvételt is közzétettek. A napokban már lelőttek egy Mi-8-as helikoptert a kurszki térségben.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról tájékoztatott, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 27 orosz Sahid drón mindegyikét megsemmisítették a levegőben.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 589 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, 49 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 32 drónt.

Oroszország erősítést vezényel a kurszki térségbe

Több ezer embert evakuáltak az oroszországi Kurszk térségéből az ukrán erők behatolása után – írja a BBC. Az orosz hatóságok szükségállapotot hirdettek a térségben.

Közben Oroszország erősítést vezényel a kurszki térségbe – jelentette az állami média az ország védelmi minisztériumára hivatkozva. Több Grad rakétaindító rendszert, tüzérségi ágyúkat és nehéz lánctalpas fegyverzetet telepítenek a térségbe, a harcok sújtotta Szudzsa város környékére.

A Ria-Novosztyi olyan felvételeket is közzétett, amelyek állítólag orosz katonai teherautók oszlopát mutatják, amint a kurszki régióba vonulnak.

Négyen meghaltak egy ukrán bevásárlóközpontot ért támadásban

Ukrajna közlése szerint legkevesebb négy ember életét vesztette egy Oroszország által indított rakétacsapásban, ami egy bevásárlóközpontot és egy postát talált el, írja a BBC.

A Donyeck régióban található Kosztiantyinivka városát ért incidensben további 24 ember megsérült, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Többen még most is a romok alatt vannak, a mentőakció jelenleg is zajlik.

Tömeges dróntámadás ért egy orosz várost

A helyi hatóságok kötelező kitelepítést rendeltek el pénteken a nyugat-oroszországi Lipeckben, miután a várost és környékét tömeges ukrán dróntámadás érte – közölte Igor Artamonov helyi kormányzó.

A támadás fennakadásokat okoz az energiaellátásban, és hat ember megsebesült – mondta a kormányzó. Lipeckben rendkívüli állapotot hirdettek ki, és a város melletti négy falu kiürítését rendelték el – ismertette a politikus a Telegramon. Azt azonban ukrán pánikkeltésnek és dezinformációnak nevezte, hogy az egész város kiürítését elrendelték volna.

Nem rettenünk meg. Nem adjuk fel. De azt sem engedjük meg, hogy emberek élete kerüljön veszélybe

– írta Artamonov, aki azt is kifejtette, hogy a térségben az összes szórakoztatóipari rendezvényt lemondták, más, például sportrendezvények esetében pedig szigorítják a biztonsági intézkedéseket.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a városhoz közeli légitámaszponton tűz ütött ki.

A megszállt Krím félszigeten fekvő Szevasztopol kormányzója arról számolt be, hogy megsemmisítettek három légi és három vízi drónt.

A RIA orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az éjszaka a légvédelem 75 ukrán drónt semmisített meg, többségüket Belgorod és Lipeck közelében, ukrán dróntámadást jelentettek Brjanszkból és Kurszkból is, ahol az ukrán erők meglepetésszerű szárazföldi betörést indítottak a héten.

Ukrajna tényleg offenzívát indított orosz földön

Ukrajna először ismerte el nyilvánosan, hogy oroszországi területek ellen mért csapásokat, három nappal azután, hogy Kurszk régióban az előtörésükről érkeztek jelentések, írja a Guardian.

Mihajlo Podoljak, az elnök egyik főtanácsadója közleményében arról írt, a kurszki ellenakciónak és a konfliktus bármilyen eszkalációjának a kiváltó oka Oroszország agressziója és Moszkva meggyőződőse, hogy büntetlenül támadhatja Ukrajnát.

A háború az háború, a maga saját szabályaival, ahol az agresszor megfelelő eredményeket akar elérni

– tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön szintén a visszatámadásra utalhatott egy új katonai applikáció bemutatásakor, amikor arról beszélt, „mindenki láthatja, hogy az ukrán hadsereg tudja, hogyan kell meglepetést okozni.”

Később egy másik, televízióban közvetített beszédében azt is mondta, hogy Oroszország hozta el a hazájukba a háborút, ezért nekik is érezniük kell, hogy mit tettek velük.

A csatatérről jelenleg az orosz katonai bloggerek jelentik a legmegbízhatóbb forrást. Ők arról számoltak be, hogy harcok zajlanak Korenevótól keletre, a határtól közel 20 kilométerre lévő autópályán, miközben az Oroszország területén lévő Sudzha nyugati része ukrán kézre került.

Olvasói sztorik