Élő Nagyvilág

Határ menti orosz régiókat támadott meg Ukrajna több hullámban

Governor of Kursk Region / AFP
Governor of Kursk Region / AFP

Az előző nap fontosabb eseményeiről szóló hírfolyamunk itt olvasható.

Az orosz külügy szerint nyilvánvalóan a polgári lakosság ellen irányul az ukrán támadás

Terrorcselekménynek minősítette a Kurszk régió elleni ukrán támadást Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az orosz állami propaganda részeként működő RIA hírszolgáltató szerint.

Ez egy újabb terrorcselekmény

– idézték a Szputnyik rádiónak adott nyilatkozatát. Az orosz külügyi szóvivő az ukrán támadásról szólva hozzátette: „Nyilvánvalóan a békés lakosság, a polgári lakosság ellen irányul”.

(Reuters)

Határmenti orosz területeket támadtak, több halott

Oroszország még kedden közölte, hogy Ukrajna páncélosokkal indított támadást indított a kurszki határrégió ellen, orosz területen. Alekszej Szmirnov, a régió megbízott kormányzója a Telegramon posztolt arról, hogy Ukrajna szerdán is folytatta a terület ellni légitámadásokat, és a légvédelmi rendszerek szerdára virradóra legalább öt harci drónt megsemmisítettek.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy tartalékosokat küldött a helyszínre, hogy segítsenek visszaverni a több száz ukrán harcost, akiket tankok támogattak az szárazföldi behatolásban orosz területre. Alekszej Szmirnov a Reuters szerint úgy fogalmazott, hogy a helyzet „uralható”. Orosz közlések szerint a kedden indított harcokban összesen öt ember halt meg, köztük két mentős, és legalább húsz ember – azon belül hat gyerek – megsérült.

Ukrajna hivatalosan nem nyilatkozott a történtekről, jóllehet az ukrán határ felől nézve árulkodó nyomai vannak a katonai akciónak – állapította meg a hírügynökség.

Az ukrán vezérkar kedden említést sem tett Oroszországon belüli támadóműveletekről. Hivatalos orosz közlések szerint legfeljebb háromszáz ukrán harcos, tankokkal támogatva támadott meg határ menti egységeket két kurszki településen, Nyikolajevo-Darjinoban és Olesztenjában.

Orosz közlés szerint az egyik támadás a határ menti várost, Szudzsát érte. Szmirnov közölte, hogy a városon kívül egy ukrán harci drón talált el egy mentőautót, és megölte a sofőrt és egy mentőápolót, valamint megsebesített egy orvost.

Egy vezető ortodox pap arról is beszámolt, hogy az ukrán lövedékek felgyújtottak egy templomot és más épületeket egy nagy kolostorban Szudzsa külterületén, személyi sérülés azonban nem történt.

A kurszki régióban van atomerőmű is, de Szmirnov szerint a létesítmény zavartalanul működik.

Az orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítettek három olyan drónt is, amelyeket Ukrajna a Belgorodi területre, valamint egyenként kettőt a Voronyezsi és a Rosztovi régió fölött indított – ismertette az orosz védelmi minisztérium.

A Voronyezsi régióban – Moszkvától több száz kilométerrel délre – a drónok több lakóházat és autót is megrongáltak – közölték a regionális hatóságok.

Alexej Szmirnov bejegyzéseiből úgy tűnik, hogy Ukrajna több hullámban indított drónokat, ami tíznél több légiriadót eredményezett az elmúlt huszonnégy órában.

Olvasói sztorik