Élő Nagyvilág

Izraeli külügyminiszter: Újabb ok, hogy a Hamászt eltöröljék a föld színéről

MUSTAFA HASSONA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
MUSTAFA HASSONA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Az előző nap fontosabb híreit Izrael gázai offenzívájáról itt lehet visszaolvasni.

Törökország szerdán csatlakozik az Izrael elleni népirtási perhez a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon

Törökország szerdán nyújtja be beavatkozási nyilatkozatát a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Dél-afrikai Köztársaság elleni népirtási perében – írta a Reuters meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A nyilatkozat kiadására a hírügynökség értesülése szerint magyar idő szerint délután fél négykor kerül sor.

Hakan Fidan török külügyminiszter a héten már beszélt arról, hogy Törökország szerdán teszi meg a beavatkozásra vonatkozó nyilatkozatát.

Törökország beavatkozása arra ösztönzi a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el és kezelje a gázai humanitárius válságot

– magyarázta a helyzetet a Reuters diplomáciai forrása.

Azt, hogy csatlakozni kíván a Dél-afrikai Köztársaság által indított perhez, Törökország már májusban közölte, és újabb szigorú intézkedésekkel igyekezett nyomás alá helyezni Izraelt. Júniusban Spanyolország jelezte beavatkozási szándékát az ICJ-nél.

Izrael többször is alaptalannak minősítette a népirtásra vonatkozó vádakat, és a bíróságon azzal érvelt, hogy a gázai műveletei önvédelemnek minősülnek, a tavaly október 7-én Izraelre támadó Hamásszal szemben. Izrael kritikusa azonban rendszeresen kifogásolják mások mellett a katonai offenzíva polgári áldozatainak kiemelkedő számát, és gyakran vádolják Izraelt azzal is, hogy akadályozza a segélyszállítmányok bejutását a humanitárius válság sújtotta területre.

Izraeli külügyminiszter: Újabb ok, hogy a Hamászt eltöröljék a föld színéről

Reagált az izraeli külügyminiszter a Hamász új vezetője, Jahja Szinvár kinevezésére. Izrael Katz kedden este az X közösségi platformon azt írta:

A terroristavezér Jahya Szinvár kinevezése a Hamász új vezetőjévé Iszmail Haníje helyére újabb nyomós ok arra, hogy gyorsan likvidáljuk őt, és eltöröljük ezt az aljas szervezetet a föld színéről.

Izrael szerint a hatvanegy éves Szinvár volt a tavaly október 7-i Izrael elleni támadás kitervelője. Abban a támadásban izraeli közlés szerint mintegy 1200 ember halt meg Izraelben, nagyrészt civilek. Az Izrael által ezt követően megindított katonai offenzíva során meggyilkoltak száma azóta viszont már közelíti a negyvenezret csak a Gázai övezet területén. A halálos áldozatok nagy része civil.

Jahja Szinvár a Gázai övezetben eddig is a Hamász vezetője volt. Politikai felsővezetővé azt követően nevezték ki, hogy Izrael a múlt héten egy Irán területén végrehajtott merénylet során megölte Iszmail Haníjét, a Hamász előző politikai vezetőjét.

A múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök korábbi Hamász vezetők meggyilkolásához hasonlította a Haníje likvidálását. Ha Izrael beválatná a külügyminiszter által közölteket, vagyis Szinvárt is rövid időn belül megölnék, az részint alátámaszaná Erdogan hasonlatát, amely a Hamász-alapító Ahmed Jászin sejk és az utódja, Abdel Aziz al-Rantiszi ellen végrehajtott 2004-ben történt merényletekhez mérte a Hamász politkai vezetőjének megölését.

Ahmed Jászin a Hamász alapítója volt 1987-ben, és egy izraeli támadás végzett vele 2004. március 22-én. A vallási vezetőként is tekintélyt szerzett politikai vezető a merénylet időpontjában a kora reggeli imát befejezve távozott a lakóhelyétől száz méterre található mecsetből Gázavárosban. Egy izraeli harci helikopter ekkor rakétákat lőtt ki rá és a testőreire. A támadásban Jászin sejk és a testőrei mellett kilenc arra járó ember is életét vesztette.

Jászin sejk halála után Abdel Aziz al-Rantiszi lett a Hamász vezetője, de kevesebb, mint egy hónappal később egy hasonló helikopteres támadásban vele is végzett az izraeli hadsereg. Az al-Rantiszi elleni merényletben egyik testőre és idősebb, 27 éves fia is életét vesztette.

Olvasói sztorik