Élő Nagyvilág

Ukrajna elsüllyesztett egy orosz tengeralattjárót

Maxar Technologies / AFP
Maxar Technologies / AFP

Mali megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Ukrajnával

Mali azonnali hatállyal megszakított minden diplomáciai kapcsolatot Ukrajnával, miután egy katonai vezető arra utalt, hogy Kijev szerepet játszott az algériai határnál történt véres harcokban a múlt hónapban, írja a BBC.

Júliusban több tucat mali katona és az orosz Wagner-csoport harcosai haltak meg, miután tuareg szeparatistákkal és az al-Kaidához köthető fegyveresekkel csaptak össze.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője múlt héten arról beszélt, hogy a felkelőket megfelelő információkkal látták el, hogy végrehajtsák a támadást.

Egy vezető mali politikus közölte, a kormányát sokkolta ez a kijelentés, és azzal vádolta Ukrajnát, hogy megsértik Mali szuverenitását.

Kilőttek az ukránok egy orosz tengeralattjárót

Az ukrán hadsereg eltalált egy orosz légibázist és elsüllyesztett egy orosz tengeralattjárót Krím-félszigeten a hétvégén, írja az AP hírügynökség.

A tengeralattjárót még pénteken érte ukrán találat Sevasztopol kikötőjében. Ez volt egyike annak a négy tengeralattjárónak, ami az orosz haditengerészet Fekete-tengeri flottájához tartozott, és amelyek képesek rakétaindításra is.

A brit hírszerzés szerint már tavaly szeptemberben katasztrofális károkat szenvedett el a tengeralattjáró egy rakétacsapásban. A szevasztopoli kikötőben volt felújítás alatt, amikor most újra megtámadták. Az ukrán hadsereg szerint már tesztelték a hajót az oroszok, ami 300 millió dollárt ér.

Kijev azt is közölte, hogy megsemmisítettek egy légvédelmi rakétakomplexumot, ami a félszigetet érő támadásokat volt eddig hivatott védeni.

Olvasói sztorik