Nagyvilág

Amerika Maduro ellenfelét ismeri el győztesként a választáson

Yuri CORTEZ / AFP
Yuri CORTEZ / AFP

Az Egyesült Államok Nicolás Maduro venezuelai elnök ellenfelét, Edmundo González ellenzéki jelöltet ismerte el helyi idő szerint csütörtökön a vitatott venezuelai elnökválasztás győztesének.

A washingtoni közlemény egyelőre nem köszöntette Gonzalezt az ország új vezetőjeként, de gratulált Gonzáleznek “sikeres választási kampányához”.

Az elsöprő erejű bizonyítékok alapján az Egyesült Államok, és ami a legfontosabb, a venezuelai nép számára egyértelmű, hogy Edmundo González Urrutia kapta a legtöbb szavazatot a július 28-i venezuelai elnökválasztáson

– fogalmazott csütörtöki nyilatkozatában Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője emellett felszólított az ellenzéki vezetők védelmének biztosítására, valamint „büntetőintézkedéseket” is kilátásba helyezett a venezuelai kormányzat ellen, miután Washington a vitatott választások után kedden szankciók bevezetésére figyelmeztette Caracast.

A Maduróval szemben barátságosabb, a vitatott venezuelai választásokkal kapcsolatban semleges álláspontot képviselő Luiz Inacio Lula da Silva brazil, Andres Manuel Lopez Obrador mexikói és Gustavo Petro kolumbiai elnök a nap folyamán közös nyilatkozatban szólította fel a venezuelai kormányt arra, hogy hozza nyilvánosságra a részletes szavazási eredményeket.

A venezuelai Nemzeti Választási Tanács (CNE) hétfőn a 2013 óta hatalmon lévő Madurót újabb, harmadik hatéves ciklusra nyilvánította elnöknek. A hivatalos adatok szerint 5,15 millió szavazatot (51,2 százalék), míg az ellenzéki jelölt, Edmundo González Urrutia 4,5 millió szavazatot (44,2 százalék) kapott. Az ellenzék szerint csalás történt, az eredmények körüli vita pedig tüntetéseket váltott ki Venezuelában. A hivatalos eredményeket a nemzetközi közösség egy része, köztük az Amerikai Államok Szervezete sem ismeri el.

Maduro csütörtökön bejelentette, hogy eddig több mint 1200 tüntetőt tartóztattak le, és további ezer tiltakozót keresnek a hatóságok. A Human Rights Watch szerdai jelentése szerint a választások utáni tüntetéseknek 20 halálos áldozata van.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik