Nagyvilág

Honnan szerzi a pénzt Harris és Trump a kampányára?

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu
Az amerikai kampányfinanszírozás és a demokrácia kétszáz éve fonódott össze, és mostanáig csak nagyon ritkán korlátozták. Viszont a jelenlegi elnöki kampánynak van egy fontos újítása.

Kamala Harris egyetlen hét alatt 200 millió dollárt kalapozott össze a kampányára – olvashattuk néhány napja kisebb megdöbbenéssel. 200 millió dollár nagyjából hetvenmilliárd forintnak felel meg, elképesztő összeg ez egy politikus pozícióba jutattásához.

Harris gigantikus pénzesője több dolgot is megmutat az amerikai politikából. Az egyik az, hogy Joe Biden elnök kampányára már a lemondása előtti hetekben sem sokan költöttek. A regnáló demokrata elnök kampánya a gyakorlatban akkor ért véget, amikor nagyon rosszul szerepelt a Donald Trump elleni tévévitán. Ezek a viták az elnöki kampányok legnézettebb pillanatai, a legutóbbiba összesen 70 millió amerikai nézett bele.

És a 70 millió néző azt láthatta, hogy Biden sokkal öregebb, és sokkal rosszabb fizikai állapotban van, mint a legutóbbi kampányában. Az elnök a vita előtt nem sokat szerepelt, a stábja szinte rejtegette a nyilvánosság elől. Joe Biden 2020-ban sem volt fiatal, minden idők legidősebben hivatalba lépő elnöke volt (ezt a csúcsot januárban Trump dönthetné meg), de a mostani szereplés kíméletlenül leleplezte az amerikaiak előtt Biden valós fizikai és mentális állapotát.

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a NATO-csúcstalálkozó utolsó napján Washingtonban, az Egyesült Államokban 2024. július 11-én.

A vita után elkezdődött egy hetekig tartó egymásnak feszülés a Demokrata Párton belül. Biden és a stábja úgy érezte, az elnöknek így is van esélye megverni Trumpot, főleg a kifejezetten sikeres négyévnyi elnöksége okán. A Demokrata Párt szavazói és vezető politikusai ugyanakkor érezték a feszültséget. Nehezen lehetett ugyanis bárkit meggyőzni arról – aki csak egy pillantást vetett Bidenre –, hogy az elnökben van még öt év, hogy befejezhesse a következő elnöki ciklusát is.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik