Nagyvilág

Joe Biden és Kamala Harris fogadta a repülőtéren a fogolycserével szabadult amerikai újságírót

ROBERTO SCHMIDT / AFP
ROBERTO SCHMIDT / AFP

Joe Biden és Kamala Harris üdvözölte a Wall Street Journal Oroszországban elítélt tudósítóját, Evan Gershkovichot és két másik amerikait, akik néhány órával korábban a hidegháború vége óta végrehajtott legnagyobb nyugati-orosz fogolycsere keretében szabadultak.

Az elnök és az alelnök mellett a foglyokat a családtagjai várták a marylandi Andrews támaszponton, ahol helyi idő szerint fél ötkor landolt az őket szállító, Törökországból érkező gép.

Gershkovich mellett Paul Whelan tengerészgyalogost és Alsu Kurmasheva orosz-amerikai újságírót is szabadon engedték, amiért cserébe számos nyugaton bebörtönzött orosz kém és gyilkos nyerte vissza a szabadságát. A fogolycserében a török hírszerzés segített közvetíteni, és a foglyokat az ankarai reptéren cserélték ki. A török elnök közleménye szerint tíz embert helyeztek el Oroszországban, 13 embert Németországban és hármat az Egyesült Államokban.

Gershkovichot 2023 márciusában tartóztatták le Jekatyerinburgban, és múlt hónapban 16 év börtönre ítélték kémkedésért. Ártatlannak vallotta magát, a WSJ és az amerikai állam pedig közölte, hogy valótlanok a vádak. Hazatérésekor azt mondta, „jól van”, és hogy „nagyszerű volt felszállni arra a buszra, amely nem csak amerikai és német, hanem orosz politikai foglyokat szállított”.

A demokrata elnökjelöltségre hajtó Harris szerint a megállapodás annak a bizonyítéka, hogy olyan elnökük van, aki érti a diplomácia valódi erejét.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik