Élő Nagyvilág

Megölték a Hamász vezetőjét Iránban

Ali Jadallah / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Ali Jadallah / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

A háború keddi történéseiről itt olvashat.

Az izraeli hadsereg helyzetértékelést végez

Az IDF jelenleg helyzetértékelést végez. Ha bármilyen változásról döntés születik, azonnal tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot az IDF és a Belügyi Parancsnokság fórumain. Maradjanak informáltak és cselekedjenek a Belügyi Parancsnokság utasításai szerint

– írta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője az X-en a Hamász politikai vezetőjének meggyilkolása után. Az IDF arról továbbra sem tesz említést, hogy köze lenne az akcióhoz.

Hamász: Hanije meggyilkolása nem marad válasz nélkül

Musza Abu Marzuk, Hamász politikai hivatalának helyettes vezetője az Al-Aksza TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy

Iszmail Hanije meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad válasz nélkül.

A Hamász szóvivője, Szami Abú Zúri a Reutersnek elmondta, hogy „súlyos eszkaláció Iszmail Hanije megölése, amely nem fogja elérni a célját”.

Mohamed Ali al-Húszi, a Hamásszal szövetséges, szintén Irán által támogatott jemeni húszik vezetője „szörnyű terrorista bűncselekménynek” nevezte a gyilkosságot.

Izrael idáig nem kommentálta a Hamász-vezér kiiktatását, de az izraeli örökségvédelmi miniszter, Amichai Elijahu az X-en azt írta, hogy Hanije halálával egy kicsit jobb hely lett a világ.

(al-Dzsazíra)

Megölték Iszmail Hanijét

Meggyilkolták Iszmail Haníjét, a Hamász politikai szárnyának vezetőjét Teheránban – közölte a Hamász.

Az iszlamista terrorcsoport közleményében gyászolja vezetőjét, akit „a teheráni rezidenciáján egy álnok cionista rajtaütés” során öltek meg.

Izrael még nem kommentálta a férfi kiiktatását.

Hanije hajnali két óra körül vesztette életét, néhány órával azután, hogy Izrael a libanoni Bejrútban megölte a Hezbollah műveleti központjának vezetőjét.

Korábban az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy Hanijét és iráni testőrét a rezidenciáján vették célba. Az iráni hadsereg azt is közölte, hogy a Hamász-vezér a nemrég megválasztott iráni elnök, Maszúd Peszkian beiktatására érkezett az országba, illetőleg, hogy vizsgálja az „incidens” körülményeit.

Hanije 2019 óta a militáns csoport száműzetésben élő politikai vezetője volt, az elmúlt években ideje nagy részét Katarban töltötte. Az izraeli-gázai háború idején tárgyalófélként vett részt a tűzszüneti tárgyalásokon, és kapcsolatban állt a Hamász legfőbb nemzetközi szövetségesével, Iránnal.

(The Guardian)

Olvasói sztorik