Élő Nagyvilág

Kitört a vírusos gyermekbénulás-járvány a Gázai övezetben

Mahmoud Issa / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mahmoud Issa / ANADOLU / Anadolu via AFP

Kitört a vírusos gyermekbénulás-járvány a Gázai övezetben

Járványhelyzetet hirdetett a gázai egészségügyi minisztérium a vírusos gyermekbénulás terjedése miatt a Gázai Övezetben – számolt be mások mellett Reuters hírügynökség. Az Al Jazeera részletesebben ismertette a Hamász által irányított tárca közleményét, amit még hétfőn adtak ki a Telegram üzenetküldő platformon keresztül.

Eszerint a vírusos gyermekbénulás-járvány „egészségügyi veszélyt jelent a Gázai övezet és a szomszédos országok lakosaira”.

A tárca a Gázai övezetben kitört járványt „visszaesésnek” nevezte a gyermekbénulás globális felszámolása érdekében folytatott programot említve, és „azonnali beavatkozásra szólított fel az agresszió befejezése és radikális megoldások megtalálása érdekében”.

A gyermekbénulás főként úgy terjed, ha valamilyen okból széklet kerül az ember szájába. A betegséget kiváltó vírus rendkívül fertőző hatású, és az idegrendszeren keresztül fejti ki a bénító hatását. A gyermekbénulásos esetek 1988 óta világszerte kilencvenkilenc százalékkal csökkentek, köszönhetően a tömeges oltási kampányoknak.

Július elején a gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az UNICEF-fel együttműködve kimutatták a betegséget okozó 2-es típusú poliovírus jelenlétét. A vírust a szennyvízben találták, „amely összegyűlik és a kitelepítettek sátrai között folyik” – közölte a minisztérium.

Mivel a sűrűn lakott és katonai offenzíva alatt álló Gázai övezetben az ivóvízkészlet egyébként is szűkösen hozzáférhető, a vírusfertőzéseknek különösen magas a kockázata.

A fertőző betegségek eddig sem kímélték az izraeli katonai offenzíva által sújtott gázai lakosságot. Az utóbbi időben a gyermekek körében különösen a bőrbetegségek szaporodtak el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az orvosok több mint 103 ezer tetves és rühes, valamint 65 ezer bőrkiütéses esettel találkoztak. Az ENSZ szerint a mintegy 2,3 millió lakosú Gázai övezetben a háború kezdete óta több mint egymillió akut légúti fertőzést, több mint félmillió akut hasmenést és több mint százezer sárgaságos esetet regisztráltak.

Olvasói sztorik