A következő élő közvetítés része Uniós szóvivő: 90 napos kőolajtartaléka van Magyarországnak

Román vadászgépek szálltak fel, miután három orosz harci drón eltűnt szerdán az ukrán-román határnál

Kremlin Press Office / Handout / Anadolu (Photo by Kremlin Press Office / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP
Kremlin Press Office / Handout / Anadolu (Photo by Kremlin Press Office / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Románia szerdán kora reggel F-16-os vadászgépeket küldött az ukrán határhoz, miután Oroszország dróntámadásokat indított a román országhatár közelében.

Amint arról reggel beszámoltunk, az ukrán légvédelem főparancsnoka szerint múlt éjjel az oroszok harmincnyolc harci drónt vetettek be, amelyekkel ukrán létesítményeket támadtak többek között az Odesszai terület déli részén, nem messze a román határtól. Mikola Olescsuk további részletek közlése nélkül azt is elmondta, hogy három drón

eltűnt, miután átlépték a Romániával közös államhatárt.

Az esetről a román nemzetvédelmi minisztérium szerdán közleményt adott ki. Eszerint keddről szerdára virradóra az orosz hadsereg „dróntámadások újabb sorozatát hajtotta végre” A román légierő két F-16-os vadászgépe emiatt helyi idő szerint szerdán hajnali 2 óra 19 perckor szállt fel egy délkelet-romániai katonai bázisról, hogy „megfigyelje a légi helyzetet”, és mintegy két órával később visszatértek bázisukra.

A közlemény szerint a román csapatok „lehetséges objektumok” után kutatnak a határ romániai oldalán, Plauru falu környékén. Plauru a határ romániai oldalán fekszik az ukrán Izmail kikötővárossal szemben. A két települést a Duna választja el egymástól.

Emlékezetes, hogy tavaly szeptemberben Románia megerősítette, valószínűleg egy drón darabjai értek földet a területén. Bukarest kezdetben cáfolta a jelentéseket. 2023. december közepén a román nemzetvédelmi minisztérium közölte, hogy román F-16-osok és a német légierő Typhoon típusú repülőgépei felszálltak, miután Oroszország ukrán kikötői létesítményeket támadott, és az egyik drón „ellenőrizetlen zuhanással” landolt egy román határ menti falu közelében, Izmailtól nyugatra. A drón 1,5 méter mély krátert hagyott maga után – közölte akkor Bukarest.

Románia NATO-nagykövete, Dan Neculăescu „felelőtlen eszkalációnak” minősítette a román határhoz közeli orosz csapásokat.

(Newsweek)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik