Nagyvilág

Elérte a kínai partvidéket a Tajvanon pusztítást végző tájfun

Jam Sta Rosa / AFP
Jam Sta Rosa / AFP

A Gaemi tájfun elérte Kína Fucsien tartományának partvidékét, a kínai meteorológiai központ vörös riasztást adott ki a térségben várható heves esőzések és áradások miatt – jelentette a kínai állami média.

A Kína keleti partvidékére másodjára – csütörtökön helyi idő szerint este nyolc óra körül – lecsapó tájfun először szerdán Tajvan egyes térségeiben óránként 141 kilométeres széllökésekkel ért partot, itt több ezer embert evakuáltak, több százan megsérültek és halottakról is érkezett jelentés.

Jiang Kehong / XINHUA / Xinhua via AFP

A Gaemi érkezése előtt Fucsien tartományban több mint 240 ezer embert kellett evakuálni, miután az előrejelzések szerint csütörtök este nyolc órától péntek estig a tájfun óránként 10-15 kilométeres sebességgel halad tovább. Elsősorban Csöcsiang, Fucsien, Csianghszi, Kuangtung, Hunan és Tajvan egyes részeit fogják sújtani a heves esőzések és áradások.

A hatóságok szerint a Jangce folyó alsó szakaszának, valamint a közép-kínai Pojang és Tungting hatalmas édesvízi tavainak vízszintje emelkedhet, és visszatérhet a július eleji intenzív esőzések utáni veszélyes szintre.

A tájfun magas páratartalma miatt Peking is figyelmeztetést adott ki, hogy a Gaemi miatt a kínai fővárosban is erős esőzések lehetnek, ami hirtelen áradásokat okozhat, miután Észak-Kína egyes részein a múlt heti nagy mennyiségű csapadékkal még mindig telített a talaj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik