Nagyvilág

Leállt a frankfurti reptér, klímatüntetők jutottak a kifutópályákra

5Vision.News/dpa (Photo by 5VISION.NEWS / dpa Picture-Alliance via AFP
5Vision.News/dpa (Photo by 5VISION.NEWS / dpa Picture-Alliance via AFP

Frissítünk!

A frankfurti repülőtér újra megnyitott, miután hajnalban klímaaktivisták foglalták el a kifutópályákat. A légikikötő Európa egyik legnagyobb reptere, amely jelentős tranzitforgalmat is bonyolít. Az akció miatt a csütörtöki mintegy 1400 jártaból 140-et törölni kellett – közölte a reptér szóvivője a Reuters szerint.

Teljesen leállt a közlekedés csütörtökön reggel Németország legnagyobb légikikötőjében, a frankfurti reptéren. A leállás oka, hogy az Utolsó Generáció klímaaktivistái akcióztak a kifutópályákon. Az akció miatt Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint több mint ötven érkező repülőgépet kellett átirányítani.

Jelenleg minden biztonsági hatóság azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban elhárítsa a fennakadásokat

közölte a német napilappal a szövetségi rendőrség szóvivője.

A szóvivő szerint a klímatüntetők akciójában minden kifutópálya érintett. Az aktivisták pontos száma ugyan nem ismert, de az akció – mint írták – „több ember” érint. A rendőrségi szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a csoport hogyan jutott be a helyszínre, de dpa német hírügynökség tudósítója szerint az aktivisták állítólag egy kerítésen keresztül jutottak be.

Az Utolsó Generáció aktivistái mindeközben több fotót és videót osztottak meg az X közösségi platformon az akcióról. A bejegyzésekben felszólították a német kormányt, hogy írja alá a „fosszilis tüzelőanyagokról szóló megállapodást”, vagyis egy olyan nemzetközi egyezményt, amely 2030-ig fokozatosan kivonná a fosszilis tüzelőanyagokat, a kőolajt, a földgáz, és a szenet. A platformon megosztott bejegyzésekből kiderül, hogy hasonló akciókat hajtottak végre a bostoni és a montreali reptereken is, és számos más európai repülőtérre is hasonló módon próbálnak bejutni.

Az aktivisták a Reuters szerint közleményben tudatták, hogy hat tüntető átvágott egy kerítést, és „Az olaj öl” feliratú plakátokkal jutottak el a frankfurti repülőtér kifutópályáinak különböző pontjaira. Az akcióban állítólag minden kifutópálya érintett.

A Köln-Bonn repülőtér, az ország hatodik legnagyobb repülőtere szerdán függesztette fel órákra a járatokat, miután a klímaaktivisták a kifutópályára mentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik