A következő élő közvetítés része A Kreml új terrorellenes törvénye a ruszofóbiát is büntetné

Német külügyminiszter a magyar ülés bojkottálásáról: Túl komoly idők ezek kisded játékokhoz

KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Az Európai Uniónak egységesnek és határozottnak kell maradnia, és nem szabadna elvesznie a soros magyar EU-elnökség által Budapestre tervezett ülések bojkottálásának részleteiben – jelentette ki kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A tárcavezető holland kollégájával, Caspar Veldkamppal folytatott berlini találkozóján úgy fogalmazott: „túl komoly idők ezek kisded játékokhoz”.

Kijelentésének előzménye, hogy Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn leszögezte: a tagországok külügyminisztereinek, valamint védelmi minisztereinek augusztus végi informális találkozóját Budapest helyett – Németország, Spanyolország és Luxemburg kérése ellenére – inkább Brüsszelben tartják meg.

Borrell elmondta, hogy a döntést „szimbolikus következménynek” szánja a magyar miniszterelnök által a hónap elején kezdeményezett békemisszió miatt, amelynek során Orbán Viktor uniós partnereinek jóváhagyása nélkül utazott el Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett az ukrajnai helyzetről.

Baerbock kijelentette továbbá, hogy a kül-, a biztonság- és a védelempolitikában Josep Borrell, nem pedig Orbán Viktor képviseli az uniós elnökséget. Szerinte nem meglepő, hogy a magyar kormányfő lépései “zavart keltettek”, és közölte: a maga részéről eleget tesz Borrell brüsszeli meghívásának.

Caspar Veldkamp a találkozón kijelentette, hogy Hollandia az EU egységének szolgálatát várja a magyar elnökségtől, illetve azt, hogy az ügyvitelben becsületes közvetítőként járjon el.

A holland külügyminiszter Orbán Viktor békemisszióját elhibázott lépésnek nevezte és hangsúlyozta: az agresszor Oroszország, az áldozat Ukrajna, és „nem lehet tárgyalni Ukrajnáról Ukrajna nélkül”.

Mint mondta, ő is szívesen elfogadja Borrell meghívását a brüsszeli külügy- és védelmi miniszteri találkozóra, az informális tanácsüléseken való részvételről eseti alapon hoznak döntést.

A holland kormányfő, Dick Schoof már a múlt héten bejelentette, hogy elutasítja az általános bojkottot, és a holland kormány eseti alapon fog dönteni arról, hogy miniszterei részt vesznek-e a magyar uniós elnökség rendezvényein. Azt is hangsúlyozta: véleménye szerint Orbán Viktor világossá tette, hogy a bírált találkozók kétoldalú alapon szervezett tanácskozások voltak, útjain nem az EU-t képviselte.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik