Nagyvilág europoli

Robert Fico: Szlovákia semmilyen formában nem fogja támadni Magyarország EU-elnökségét

Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP
Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu / AFP
Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP
Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu / AFP

Szlovákia semmilyen formában nem fogja támadni Magyarországot és az Európai Unió Tanácsában betöltött elnökségét – mondta Robert Fico szlovák kormányfő egy videóban.

Utasítást adtam Szlovákia képviselőinek az uniós testületekben, hogy semmilyen módon vagy formában ne támadják Magyarországot és a magyar uniós elnökséget

– jelentette ki a szlovák kormányfő a közösségi médiában közzétett felvételen.

Ugyanakkor azon gondolkodom, hogy vajon eljön-e az idő, amikor még nekem is engedélyt kell kérnem az EU-tól, ha külföldi útra szeretnék menni

– mondta Fico válaszul több uniós tagállam azon döntésére, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltban tett moszkvai és pekingi útja miatt nem küldenek minisztereket júliusban az EU Tanácsának magyar elnöksége alatt sorra kerülő informális ülésekre.

„Miután az ellenem elkövetett merénylet megakadályozott abban, hogy hivatalos látogatást tegyek Kínában, ősszel készülünk erre az utazásra” – tette hozzá. Kína szerepét nélkülözhetetlennek nevezte az ukrajnai háborúval kapcsolatos béketárgyalások szempontjából, és megjegyezte, hogy ezt a témát pekingi látogatásán is fel fogja vetni.

Robert Fico a videóban kifejtette, hogy az általa vezetett Irány (Smer-SD) párt készen áll a tárgyalásokra az Európai Szocialisták Pártjához (PES) és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez (S&D) való esetleges csatlakozásról az Euróai Parlamentben, bár ennek kikötései is vannak.

Az egyetlen feltételünk az, hogy nem adjuk el a lelkünket, és fenntartjuk a jogot arra, hogy szuverén álláspontot képviseljünk fontos külügyi kérdésekben

– hangoztatta a miniszterelnök. A Smer-SD öt képviselője jelenleg független.

A szlovák kormányfő arra is utalt, hogy az Európai Parlamentben egy új baloldali frakció alakulhat az Irány és a hasonló nézeteket valló pártok részvételével.

MTI

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik