Nagyvilág

Szlovén külügyminiszter: Ha jó szándék is vezérelte Orbánt, erre nem volt uniós mandátuma

Peter David Josek / AFP
Peter David Josek / AFP

A szlovén miniszterek részt vesznek a magyar EU-elnökség által Budapesten szervezett informális találkozókon, hacsak nem születik más irányú uniós szintű döntés, közölte Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn Brüsszelben az Európai Unió külügyminiszteri találkozójára érkezve.

Az MTI tudósítása szerint elmondta: ő maga is részt kíván venni a külügyminiszterek augusztus végi tanácskozásán, noha, mint megjegyezte, még nem kapott arra meghívót.

Orbán Viktornak a „béke előmozdítása érdekében” tett megbeszéléseivel kapcsolatban Fajon azt mondta, még ha jó szándék vezérelte is, a magyar miniszterelnöknek biztosan nem volt erre uniós mandátuma.

Azt kívánjuk, hogy a tárgyalások a lehető leghamarabb elkezdődjenek, és a háború véget érjen Ukrajna feltételei szerint. De ma még nem tartunk ezen a ponton. Támogatunk minden, az ENSZ Alapokmányán és a nemzetközi jogon alapuló tervet

– tette hozzá a szlovén külügyi tárcavezető.

Dánia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország korábban közölte, hogy csak köztisztviselőket küld a Magyarországon tartott informális találkozókra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik