Élő Nagyvilág

Elfogták az izraeliek a jemeni válaszrakétát

AFP
Óriási tűz ütött ki egy olajtároló létesítményben 2024. július 20-án a jemeni, húszik fennhatósága alá tartozó Hudajdában végrehajtott izraeli csapások nyomán.
AFP
Óriási tűz ütött ki egy olajtároló létesítményben 2024. július 20-án a jemeni, húszik fennhatósága alá tartozó Hudajdában végrehajtott izraeli csapások nyomán.

A Hamász és Izrael háborújáról a szombati beszámolónkat itt olvashatja el.

Kedden találkozik Netanjahu és Biden

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn reggel az Egyesült Államokba repül, kedden pedig találkozik Joe Biden amerikai elnökkel – írja a Guardian Netanjahu hivatalának közleménye nyomán.

A két vezető találkozójára politikailag bizonytalan időszakban kerül sor, hiszen Bident – aki Covid-fertőzéssel karanténba vonulva, delaware-i otthonában lábadozik – egyre több demokrata párti politikus biztatja arra, hogy szálljon ki az elnökjelöltségért folyó versenyből.

Miután hetekig dacosan ragaszkodott hozzá, hogy a Donald Trump elleni júniusi katasztrofális vita után a korával és mentális éberségével kapcsolatos aggályok ellenére is marad a demokraták jelöltje, egyes médiumok arról számoltak be, hogy a 81 éves férfi most átgondolja álláspontját, de érkeztek arról is hírek, hogy Biden továbbra is elszánt a kampány folytatására.

Elfogták az izraeliek a jemeniek válaszrakétáját

Az izraeli légvédelem Nyíl 3 rakétái Jemenből Izrael vörös-tengeri kikötővárosára, Eilatra irányzott rakétát fogtak el – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

Néhány órával Izraelnek a jemeni Hudajda kikötőváros ellen intézett légicsapásai után az Iránból irányított jemeni húszi lázadók ballisztikus föld-föld rakétát indítottak Izrael vörös-tengeri kikötővárosa ellen, melyet az izraeli légvédelem elfogott. Eilaton vasárnap reggel negyed hétkor megszólaltak a légvédelmi szirénák, és óvóhelyre vonultak az ott élők. A katonai szóvivő szerint azért léptek működésbe a riasztások, mert attól tartottak, hogy az elfogó rakéta lehulló töredékei vagyoni kárt okozhatnak, vagy megsebesíthetik az embereket. A szóvivője arról tájékoztatott, hogy „a lövedék nem jutott be Izrael területére”, mert már korábban megsemmisítették.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Izrael jemeni támadása után. A Pentagon nyilatkozata szerint Austin elismerte, hogy Izrael több hónapja zajló, ellene irányuló húszi támadások után hajtotta végre légicsapásait, és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédelemhez való joga mellett.

Az izraeli katonai rádió beszámolója szerint a húszi lázadok az elmúlt mintegy kilenc és fél hónap alatt közel kétszáz lövedéket indítottak Izrael ellen, melyeket a nyugati szövetségesek, vagy Izrael légvédelme elfogott. Péntek reggel a húszik drónja a Földközi-tenger felől eljutott Tel-Avivba, ahol felrobbanásával megölt egy, és megsebesített több Izraelit.

Az izraeli légierő vadászgépei válaszul szombaton intenzív légicsapásokkal megtámadták a jemeni Hudajda kikötővárost. (MTI)

Olvasói sztorik