Élő Nagyvilág

Trump szerint nagyon jót beszélgettek Zelenszkijvel telefonon

Patrick T. Fallon / AFP
Patrick T. Fallon / AFP

10 milliárd dollárt folyósított már az IMF Ukrajnának

A Nemzetközi Valutalap (IMF) több mint 10 milliárd dollár támogatást nyújtott Ukrajnának a költségvetés támogatására 2022 februárja, az orosz agresszió kezdete óta – áll az ukrán pénzügyminisztérium közleményében.

A dokumentumot azután hozták nyilvánosságra, hogy Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter megbeszélést folytatott az IMF kijevi kirendeltségének képviselőivel. A közlemény szerint az IMF 2022 februárja óta 10,2 milliárd dollárt folyósított Ukrajnának, és ezzel az ország harmadik legnagyobb finanszírozója az Európai Unió és az Egyesült Államok után.

Július elején az IMF 2,2 milliárd dollárt folyósított Ukrajnának egy tavaly elfogadott, 15,6 milliárd dolláros hitelcsomag részeként, és ezzel már mintegy 7,6 milliárd dollárt utaltak át az orosz agressziót elszenvedő országnak.

A közlemény szerint Kijev és az IMF képviselői között a napokban lezajlott egyeztetések eredményeként Ukrajna várhatóan megkapja a következő, mintegy 1,1 milliárd dolláros részletet.

Az IMF azzal számol, hogy Ukrajna hazai összterméke (GDP) idén 2,5-3,5 százalékkal nő a tavalyi 5 százalékos emelkedést követően, a fogyasztói árak emelkedése a tavalyi 12,9 százalékról idén 8 százalékra lassul.

Erről beszélt Trump és Zelenszkij

„Nagyon jót beszélgetett telefonon” Donald Trump és Volodimir Zelenszkij, erről az amerikai elnökjelölt írt a közösségi oldalán.

Mint fogalmazott, az ukrán elnök gratulált neki az elnökjelölti megválasztásához, és elítélte a múlt szombaton ellene irányuló merényletkísérletet.

Méltányolom Zelenszkij elnököt, amiért megkeresett, mert én, az Amerikai Egyesült Államok következő elnökeként békét hozok a világnak, és véget vetek a háborúnak, ami megannyi emberéletet követelt és szétszakított megszámlálhatatlan ártatlan családot. Mindkét félnek lehetősége lesz tárgyalni egy olyan megállapodásról, ami véget vet az erőszaknak és utat nyit a jólétnek

– írta.

Zelenszkij az X-en szintén arról írt, hogy gratulált Trumpnak és elítélte a sokkoló pennsylvaniai merényletkísérletet. Elmondta neki, hogy létfontosságú a kétpárti amerikai támogatás az ukrán nemzet szabadsága és függetlenségének védelme érdekében.

Egyetértettünk abban, hogy személyesen kell átbeszélnünk, milyen lépések vezethetnek el egy igazságos és hosszan tartó békéig

– tette hozzá.

Donald Trump az ukrajnai háború kirobbanása óta többször is arról beszélt, hogy véget vetne a harcoknak, de az a mai napig nem egyértelmű, hogy pontosan hogyan tenné mindezt.

Olvasói sztorik