Élő Nagyvilág

A Hamász üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését az izraeli megszállásról

Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP
Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Hamász üdvözölte az ICJ döntését

A Hamász iszlamista palesztin mozgalom pénteken üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) véleményét, amely szerint törvénybe ütköző, hogy Izrael továbbra is megszállva tartja az 1967-ben megszállt palesztin területeket, írja az MTI.

A Hágában kiadott nem kötelező érvényű állásfoglalás azzal a feladattal állítja szembe a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul lépjen fel a megszállás megszüntetése érdekében, különös tekintettel a Gázai övezetben folyó háborúra – írta közleményében a Hamász.

A bíróság pénteken kihirdetett véleménye szerint Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.

A Nemzetközi Bíróság februárban tartott meghallgatást annak nyomán, hogy az ENSZ Közgyűlése 2022 decemberében nagy többséggel megszavazta, hogy a 15 bíróból álló testület nem kötelező erejű véleményt alkosson a palesztin területek, valamint Kelet-Jeruzsálem Izrael általi 57 éves megszállásának jogszerűségével kapcsolatban. Izrael az 1967-ben foglalta el Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet.

Olvasói sztorik