A következő élő közvetítés része Trump szerint nagyon jót beszélgettek Zelenszkijjel telefonon

Agyonlőtték az ukrán parlament egykori alelnökét

Egy lvivi kórházban belehalt péntek esti fejlövésébe egy oroszellenességéről ismert volt ukrán parlamenti képviselőnő, a parlament (Verhovna Rada) egykori alelnöke, írja az MTI.

A 60 éves Irina Farion életét kioltó elkövetőt a rendőrség és a titkosszolgálat emberei keresik – jelentette be Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szombat hajnalban.

Irina Farion elsősorban a széles körben elterjedt orosz nyelv ellen harcolt radikális kijelentésekkel. A politikusnő jobboldali nacionalista Svoboda pártja orosz nyomra gyanakszik a gyilkosság kapcsán.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte az Irina Farion elleni támadást, és utasította a belügyminisztert és a biztonsági szolgálat vezetőjét, hogy kutassák föl az elkövetőt.

A volt parlamenti képviselőnőt a háza közelében lőtték fejbe péntek este, és a kórházba szállítás után hunyt el.

Yuriy Dyachyshyn / AFP

Irina Farionnak konfliktusai voltak az ukrán igazságszolgáltatással is az oroszajkú lakosság elleni kijelentések miatt. A hallgatók tiltakozása miatt pedig átmenetileg elvesztette állását az egyetemen, ahol ukrán filológiát tanított. A professzor egyebek mellett kipellengérezte az oroszul beszélő ukrán köztisztviselőket és élesen bírálta, hogy a fronton sok ukrán katona továbbra is oroszul beszél.

A nyelvész 2012-ben került be az ukrán parlamentbe, későbbi mandátumszerzési törekvései azonban már eredménytelenek maradtak.

Margarita Szimonjan, a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport vezetője és az RT televízió főszerkesztője azt mondta, hogy

Irina Fariont, aki az oroszajkú lakosság teljes kiirtásáról álmodozott, megsemmisítették. Isten nélkülünk rendezi ott a dolgokat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik