A következő élő közvetítés része Zelenszkij: Putyin megpróbálhat egy-egy európai vezetőt rávenni az árulásra

Az orosz birodalmi ambíciók veszélyére figyelmeztetett a dán kormányfő

Pablo Miranzo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Pablo Miranzo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerint Ukrajna megsegítése érdekében még erőteljesebb beavatkozásra – több fegyverre és lőszerre, ezek sürgős leszállítására van szükség, hogy képes legyen kiszorítani Oroszországot a területeiről. A dán kormányfő erről az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján beszélt, amelyet az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban tartanak csütörtökön.

Frederiksen elmondta, hogy az ukrajnai orosz invázió csak egy lépés Oroszországnak a birodalmi álmai és ambíciói megvalósítása felé vezető úton. A dán miniszterelnök a Krím 2014-es annektálására utalva óva intett a Vlagyimir Putyinnal való tárgyalásoktól, mondván, hogy

Oroszországban akkor sem lehetett megbízni, és Oroszországban most sem lehet megbízni.

A kormányfő arra is figyelmeztet, hogy ne bátorítsuk a jövőbeli agresszorokat a területszerzésre, valamint Winston Churchill második világháborús brit miniszterelnököt idézve azt mondta:

Nem elég, ha megtesszük a tőlünk telhetőt. Olykor azt is meg kell tennünk, ami elvárható.

A csütörtöki EPC csúcsra Orbán Viktor magyar miniszterelnök is elment, ha a sajtófőnöke, Havasi Bertalan korábbi tájékoztatásának hinni lehet.

(BBC)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik