Nagyvilág europoli

Teljessé vált a politikai kordon Orbánék körül az Európai Parlamentben

Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

Szerdán az Európai Parlament megválasztotta a questorait, vagyis a háznagyait. Kedden az elnököt és az alelnököket választották meg, így teljessé vált az EP vezetése.

A háznagyok választásánál több körben szavaztak. Eggyel több név szerepelt a listán, mint ahány háznagyot megválasztottak, és minden körben az abszolút többséget szerző jelöltek kerültek be háznagyként. Az első körben az öt háznagyból négyet választottak meg, a második, utolsó körben pedig a lengyel Zlotowski Kozma és a fideszes Szekeres Pál indult a maradék egy helyért. Végül Szekerest leszavazták, így ő volt az egyetlen jelölt, aki nem került be.

Hasonló módon működött a cordon sanitaire, vagyis a politikai elszigetelés, mint korábban az alelnökök megválasztásánál. A sikerhez az EP felénél eggyel több szavazat kell, így a vezető koalíció akár egymást között is eloszthatta volna a helyeket. Mégis a D’Hondt-módszerrel, arányosan osztották a posztokat a képviselőcsaládok méreteit figyelembe véve.

Voltak viszont olyan pártcsaládok, amelyek annak ellenére sem kaptak alelnöki és háznagyi helyet, hogy a méretük alapján ez járt volna nekik. A parlament többsége ugyanis összefogott ellenük, és úgy döntöttek, politikai kordonba zárják őket. Ez jelenleg két pártot érint,

  • az AfD vezette Szuverenistákat
  • és az OrbánLe Pen vezette Patriótákat.

A Patrióták alelnököt és háznagyot is jelöltek, mindkét helyen kiszorították őket. Ezzel a nagyobb pártcsaládok valóban életbe léptették a cordon sanitaire-t.

Az alelnökök az EP működésének adminisztratív részében segítik a pártcsaládok elnökeinek csoportját, a háznagyok pedig az EP költségvetésére, eszközeire és azok felhasználására figyelnek.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik