Élő Nagyvilág

Oroszország és Ukrajna nagyszabású fogolycserét hajt végre

JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP
JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az orosz-ukrán háború előző napi eseményeiről szóló hírfolyamunkat itt lehet újraolvasni.

Kínai-orosz hadgyakorlat indult a Dél-kínai-tengeren

Éles haditengerészeti gyakorlatba kezdett Kína és Oroszország a Dél-kínai-tengeren – jelentette az orosz és a kínai állami média. A két ország azután fűzte szorosabbra a katonai és gazdasági kapcsolatait, hogy az Egyesült Államok különböző okokból mindkettő ellen szankciókat vezetett be.

A „Tengeri együttműködés – 2024” elnevezésű tengerészeti hadgyakorlat ünnepélyes megnyitójára a kínai Zsedzsjang kikötőjében került sor – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram platformon keresztül. A tengeri manőverek során az orosz Csendes-óceáni Flotta és a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg haditengerészet hajói és legénységei közös légvédelmi gyakorlatokat és tengeralattjáró-elhárítási gyakorlatokat hajtanak végre kínai haditengerészeti tengeralattjáró-elhárító repülés bevonásával – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz RIA állami hírügynökség kedden az orosz Csendes-óceáni Flottára hivatkozva közölte, hogy az orosz és kínai haditengerészet tüzérségi lőgyakorlatot hajtott végre a közös hadgyakorlat részeként.

Emlékezetes: Kína és Oroszország 2022-ben „határok nélküli” partnerséget hirdetett éppen csak pár nappal azelőtt, hogy Oroszország több ezer katonával nekiállt Ukrajna lerohanásának.

Kína továbbra sem hajlandó elítélni az orosz inváziót, és növelte az Oroszországba irányuló exportját is, segítve Moszkvát, hogy a hadigazdasága talpon tudjon maradni. A „határok nélküli” partnerségben a kétirányú kereskedelem kínai adatok szerint 2023-ban 240,1 milliárd dolláros rekordszintet ért el, ami 26,3%-kal több, mint egy évvel korábban.

(Reuters)

Nagyszabású fogolycserét hajt végre szerdán Oroszország és Ukrajna

Oroszország és Ukrajna szerdán kilencvenfős fogolycserét hajt végre egy, az Egyesült Arab Emirátusok által közvetített megállapodás keretében – jelentette a Bloomberg egy, az ügyet ismerő személyre hivatkozva. A fogolycseréket vezető orosz és ukrán tisztségviselők egyelőre nem reagáltak nem reagáltak Reuters ezzel kapcsolatos megkeresésére.

Az ukrajnai média a múlt héten mindenesetre arról számolt be, hogy a parlament emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinec, azt mondta: a kormány az Emirátusok segítségével hamarosan „nagyszabású” fogolycserét tervez Oroszországgal.

A huszonhét hónapja zajló háború ideje alatt Oroszország és Ukrajna már több fogolycserét végrehajtott. Legutóbbi ilyenre júniusban került sor, azt szintén az arab ország közvetítésével hozták tető alá, Oroszország és Ukrajna akkor kilencven-kilencven foglyot adott át.

Olvasói sztorik