Nagyvilág

„A béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából” – Charles Michel válaszolt Orbánnak

AFP
AFP

Az Európai Tanács elnöke válaszolt a magyar kormányfőnek, aki „békemisszión” járt a közelmúltban és uniós partnereinek írt levélben szorgalmazta az ukrán háború diplomáciai megoldását – tudta meg a Népszava.

Charles Michel a többi között arról ír, hogy nem tudja elfogadni azt az állítását, hogy „háborúpárti politikát” folytatnak. Szerinte épp az ellenkezőjét teszik.

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmaz, hogy Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról beszélni. A politikus nyomatékosan figyelmezteti a magyar miniszterelnököt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az Unió nemzetközi színtéren való képviseletében, és nem kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az Unió nevében fellépjen:

Ezt már az Ön moszkvai látogatása előtt világossá tettem, és ezt Josep Borrell főképviselő július 5-i nyilatkozatában megismételte

– írja levelében Michel, aki azt is kifejti, hogy a béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából, és tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és az ENSZ Alapokmányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik