Nagyvilág europoli

Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének

Diego Ravier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Diego Ravier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Cikkünk frissül.

Ismét a máltai Roberta Metsolát választotta elnökének az Európai Parlament, amely kedden tartja az EP-választások utáni alakuló ülését Strasbourgban. A héten szavaznak az EP vezetőiről és a bizottság elnökéről is.

Metsola megválasztása nem volt meglepő, hiszen ő volt az egyetlen érdemi jelölt. A szélsőbaloldali frakció ugyan állított ellenjelöltet – Irene Monterót, a Podemos alapítóját –, de ők is elmondták, hogy ez csak jelképes, nem tartják esélyesnek az elnökségre. Montero a szavazás előtti beszédében alapvetően arra koncentrált, hogy az EU-nak függetlenné kell válnia az amerikai védelmi ipartól, mert szerinte az ukrajnai háborút ráerőszakolják a kontinensre. Arról is beszélt, hogy az uniónak szankciókat kell kivetnie Benjamin Netanjahura.

Roberta Metsola 562 szavazatot kapott a 720 fős parlamentben, Irene Montero 61-et. 

A néppárti Metsola személye része annak a vezetői csomagnak, amelyben a három nagy – az Európai Parlamentet vezető – pártcsalád megegyezett. Ennek nyomán már több jelöltet is megválasztottak a legutóbbi uniós csúcson, viszont több kinevezést még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek is.

Antonio Costa, a portugál szocialista egykori miniszterelnök már az Európai Tanács elnöke, ősztől lép hivatalba.

Ursula von der Leyent a miniszterelnökök jelölték ugyan a bizottság elnökének, de ezt csütörtökön még a parlamentnek is meg kell szavaznia, ami nem lesz egyszerű.

Kaja Kallas észt miniszterelnök lesz az EU külügyi főképviselője, őt már szintén jelölték a miniszterelnökök, de róla is voksolnia kell majd a parlamentnek, ahogy Von der Leyen bizottságának minden más tagjáról is.

Metsola mandátuma nem a teljes öt évre szól, csak annak felére, ahogy az Európai Tanács elnökének mandátuma is. A megegyezésnek része lehet az is, hogy Metsolát a félidőnél esetleg egy szocialista elnök váltja.

A parlament kedden az EP tizennégy alelnökét is megválasztja. Itt az egyetlen kérdés, hogy kaphatnak-e alelnöki posztot a szélsőségesnek tartott pártcsaládok, mint a Szuverén Nemzetek Európája, a Patrióták Európáért vagy épp az Európai Konzervatívok és Reformisták. A parlament elnökét titkos szavazáson választották meg, az alelnököket pedig többkörös szavazással, amelynek révén a nagy pártcsaládok le tudják szavazni a szélsőségesek jelöltjeit.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik