Nagyvilág

Kamuvideót terjesztett a közmédia Trump merénylőjéről

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A teljes magyar kormánymédiát bejárta egy videó, melyben annak készítője azt játszotta el, hogy ő Donald Trump merénylője. Később belátta, hogy rossz vicc volt, és habár már vasárnap délután tudható volt, hogy kamuvideóról van szó, az esti híradóban simán lement a felvétel, Fenyegető videót töltött fel magáról a merénylet előtt Donald Trump támadója címmel, írja a Lakmusz.

A videó javítás nélkül, most is elérhető a hirado.hu-n és a köztévé YouTube-csatornáján:

A közmédia bejátszójában elhangzik, hogy a volt elnökre egy Pennsylvaniában tartott választási gyűlésen rálövő Thomas Matthew Crooksról „máris nyilvánosságra került egy videó, amelyben fenyegetően azt mondja, gyűlöli a republikánusokat, gyűlöli Trumpot”. Csakhogy a felvételen nem Crooks látható, hanem egy férfi, akinek feltűnt, hogy hasonlít Trump merénylőjére, és ezért poénból feltöltött egy videót magáról az internetre. A hamar virálissá vált videó először az X-en jelent meg.

A közmédia mellett a kamuvideót valódiként tálalta a hirtv.hu, a hetek.hu, a pestisracok.hu, a tenyek.hu és a ripost.hu is, a cikkeket azóta sem javították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik