Nagyvilág

Hollandia eseti alapon dönt arról, részt vesz-e a magyar uniós elnökség eseményein

MTI
MTI

Hollandia eseti alapon fog dönteni arról, hogy részt vesz-e a magyar uniós elnökség rendezvényein, a hivatalos bojkottot elutasítja

– idézte az MTI Dick Schoof holland miniszterelnök nyilatkozatát, amelyet a Telegraaf című napilapnak adott.

Hétfőn este Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője bejelentette: az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnöksége kezdete „közelmúltbeli fejleményeinek” fényében Ursula von der Leyen elnök úgy határozott, hogy az Európai Bizottság vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein. Közölte emellett azt is, hogy az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem látogat Magyarországra.

A Dutchnews hírportál azt írja, mindez azt követően történt, hogy a magyar miniszterelnök hivatalos látogatást tett Oroszországban, Azerbajdzsánban, Kínában és az Egyesült Államokban, az Ukrajnáért indított “békemisszió” keretében.

A holland kormányfő, akinek jobboldali kabinetje július 2-án lépett hivatalba, úgy nyilatkozott: véleménye szerint Orbán Viktor világossá tette, hogy ezek a találkozók bilaterális tanácskozások voltak, útjain nem az EU-t képviselte.

Bilaterális alapon minden ország azt tesz, amit akar

– szögezte le Schoof.

Mint arról beszámoltunk, Orbán úgynevezett békemissziója miatt példátlan szervezkedés indult a magyar soros elnökség elszigetelésére. Kedden az Európai Parlament 63 képviselője azt is követelte, hogy vonják meg Magyarország uniós szavazati jogát Orbán oroszországi és kínai útja miatt. Ebben a helyzetben jól jön Orbánéknak a holland döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik