Nagyvilág

Elon Musk havonta 45 millió dollárt készül adni Trump kampányára

SONNY TUMBELAKA / AFP
SONNY TUMBELAKA / AFP
Az America Pac célja, hogy a republikánusok mozgósításért és szavazatszerzésért tett erőfeszítéseit finanszírozza kiélezett csatatérállamokban.

Elon Musk állítása szerint júliustól kezdve havi 45 millió dollárt tervez adni egy Donald Trumpot támogató kampánycsoportnak (úgynevezett Super Political Action Committee-nek) a novemberi választásokig– írta a Wall Street Journal.

Musk, aki 252 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ egyik leggazdagabb embere, két napja határozottan támogatásáról biztosította Trumpot, és elmondása szerint már egy „tekintélyes összeget” adományozott a trumpista America Pac-nek, bár az adomány tényleges összegét csak július 15-én hozzák majd nyilvánosságra a választási jelentésekben – írta a Bloomberg a napokban.

Mindkét lap Elon Musk politikai adományairól írt cikke meg nem nevezett, a techmogul terveit ismerő személyekre támaszkodott. Ha Musk tartja magát az elképzeléseihez, azzal a 2024-es választási időszak eddig legnagyobb ismert adományát fogja letenni Trump asztalára. A WSJ információi szerint a legnagyobb kampánytámogatás 50 millió dollár volt eddig, amelyet „Thomas Mellon bankár dédunokája” adott egy Trumpot támogató Super Pac-nek.

A New York Times áttekintette az adományozói nyilvántartásokat, és Elon Musk június 30-ig legalábbis nem tett adományt a trumpista Super Pac-nek. Az America Pac-et Musk néhány barátja és szövetségese már támogatta a techvilágból, köztük Joe Lonsdale aki a Palantir szoftvercég társalapítója volt Peter Thielel, Trump újonnan kinevezett alelnökének, JD Vance ohiói szenátornak egyik fő politikai támogatójával.

Az idén nyáron alapított America Pac célja, hogy tükrözze a demokrata párt részvételnövelési törekvéseit a kampányidőszakban azáltal, hogy a republikánusok mozgósításért és szavazatszerzésért tett erőfeszítéseit finanszírozza kiélezett csatatérállamokban.

A Musk és Trump között egyre szorosabb szövetséggel, és a techmilliárdosnak a volt elnök újraválasztási kampányában kifejtett erőfeszítéseivel foglalkozó hosszú cikkünket itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik