Élő Nagyvilág

Zelenszkij is reagált a Trump elleni merényletre

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images
Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Egy nap alatt több mint 300 orosz csapás egyetlen régióra

Hat ember vesztette életét több orosz támadásban a kelet-ukrajnai Donyeck megyében szombaton – közölte vasárnap a megyei kormányzói hivatal a Telegramon.

A hivatal hozzátette, hogy a halálos áldozatokon felül 11 helyi lakos sebesült meg a régióban orosz támadások következtében. A szomszédos Harkiv megye ügyészsége arról tájékoztatott, hogy két ember halt meg és a legfrissebb adatok szerint 25-en sebesültek meg a régióban lévő Budi településen, amelyre szombaton mértek rakétacsapást az orosz erők.

Ivan Fedorov, a délkeleti Zaporizzsja megye kormányzója arról adott hírt vasárnap reggel, hogy az elmúlt nap alatt Oroszország 373 csapást hajtott végre a régió települései ellen, 150 drónt vetett be, egy ember sebesült meg a támadásokan. Az ukrán légierő közölte, hogy az éjjel két orosz irányított rakétát és négy felderítő drónt lőtt le a légvédelem az ország fölött.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 560 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit, 46 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, továbbá 39 drónt.

(MTI)

Lukasenka visszarendeli a csapatait az ukrán határról

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök kijelentette, hogy elrendelte a belarusz csapatok kivonását az ukrán határról – számolt e minderről a Kyiv Independent a belarusz állami hírügynökség közlése nyomán.

Minszk még június végén erősítette meg a határ biztonságát egy sor állítólagos biztonsági incidens után. Magas rangú fehérorosz katonai tisztviselők ugyanis azzal vádolták Ukrajnát, hogy a határ közelében robbanóanyagokat és katonai felszerelést helyeztek el jövőbeli terrortámadások előkészítésére. Lukasenka most azt mondta, a helyzet stabilizálódott, az ukránok kivonták a haderejüket a teréségből, így a belarusz csapatokat is visszahelyezik állandó állomáshelyükre. „Nem fogunk harcolni, és nem fogjuk ide összpontosítani a fegyveres erőinket, kivéve a különleges műveleti erőket” – tette hozzá Lukasenka aki ugyanakkor figyelmeztetett egy nyugati irányból érkező esetleges fenyegetésre, azt állítva, hogy az országát provokálják a háborúba való belépésre, ezért készen kell állniuk.

Belaruszban jelenleg kínai katonákkal közös hadgyakorlatok zajlanak, amelyeket „terrorellenes kiképzésként” harangoztak be. Ezek július 8-án kezdődtek és július 19-én fejeződnek be. Mindez azt követően történik, hogy az ország csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez, a Kína és Oroszország által vezetett eurázsiai politikai, gazdasági és védelmi szervezethez.

Zelenszkij: Szeretném, hogy Amerika megerősödve jöjjön ki ebből

Ukrajna elnöke, Volodomir Zelenszkij is reagált a Pennsylvániában történtekre, ahol rálőttek Donald Trump republikánus elnökjelöltre egy kampányrendezvény során. Az urkán elnök az X-en azt írta, megdöbbenve értesült a támadás híréről, egyúttal megkönnyebüblt, amikor megtudta, hogy Trump biztonságban van. Mielőbbi felépülést kívánt neki.

Az ilyen erőszakot nem lehet igazolni, és nincs helye sehol a világban. Soha nem szabad, hogy az erőszak érvényesüljön

– hangsúlyozta Zelenszkij, aki Trumphoz hasonlóan részvétét fejezte ki a merényletet elkövető (a helyszínen lelőtt) személy hozzátartozóinak, ahogy a támadás áldozatainak hozzátartozóinak is. Bejegyzése végén kiemelte, szeretné, ha Amerika megerősödve jönne ki a történtekből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik