A következő élő közvetítés része Zelenszkij is reagált a Trump elleni merényletre

Lukasenka visszarendeli a csapatait az ukrán határról

Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images
Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök kijelentette, hogy elrendelte a belarusz csapatok kivonását az ukrán határról – számolt e minderről a Kyiv Independent a belarusz állami hírügynökség közlése nyomán.

Minszk még június végén erősítette meg a határ biztonságát egy sor állítólagos biztonsági incidens után. Magas rangú fehérorosz katonai tisztviselők ugyanis azzal vádolták Ukrajnát, hogy a határ közelében robbanóanyagokat és katonai felszerelést helyeztek el jövőbeli terrortámadások előkészítésére. Lukasenka most azt mondta, a helyzet stabilizálódott, az ukránok kivonták a haderejüket a teréségből, így a belarusz csapatokat is visszahelyezik állandó állomáshelyükre. „Nem fogunk harcolni, és nem fogjuk ide összpontosítani a fegyveres erőinket, kivéve a különleges műveleti erőket” – tette hozzá Lukasenka aki ugyanakkor figyelmeztetett egy nyugati irányból érkező esetleges fenyegetésre, azt állítva, hogy az országát provokálják a háborúba való belépésre, ezért készen kell állniuk.

Belaruszban jelenleg kínai katonákkal közös hadgyakorlatok zajlanak, amelyeket „terrorellenes kiképzésként” harangoztak be. Ezek július 8-án kezdődtek és július 19-én fejeződnek be. Mindez azt követően történik, hogy az ország csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez, a Kína és Oroszország által vezetett eurázsiai politikai, gazdasági és védelmi szervezethez.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik