A következő élő közvetítés része Trump túlélte a merényletkísérletet, idén szavazhatott volna először a lövöldöző

Aggodalom, döbbenet és megvetés – a világ vezetői reagáltak a Trump elleni merényletkísérletre

Anna Moneymaker / Getty Images
Anna Moneymaker / Getty Images

A világ és az európai közösség számos vezetője reagált már a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérletre. A politikia vezetők gondolatait a CNN szemlézte, ebből mutatunk egy válogatást.

Hszi Csinping elnök együttérzését fejezte ki Trump korábbi elnöknek” – közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár: „Megdöbbentett a Trump korábbi elnök ellen elkövetett merényletkísérlet. Mielőbbi felépülést kívánok neki, és gondolatban az érintettekkel vagyok. A támadást elítélem. Politikai erőszaknak a demokráciáinkban nincs helye”.

Emmanuel Macron francia elnök: „Gondolatban Donald Trump elnökkel vagyok, aki merénylet áldozata lett. Mielőbbi felépülést kívánok neki. Egy néző meghalt, többen megsérültek. Ez tragédia a demokráciáink számára. Franciaország osztozik az amerikai nép megdöbbenésében és felháborodásában”.

Olaf Scholz német kancellár: „Megvetendő a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni támadás. Mielőbbi gyógyulást kívánok neki. Gondolatban azokkal az emberekkel vagyok, akiket érintett a támadás. Az ilyen erőszakos cselekmények a demokráciát fenyegetik”.

Abdel Fattáh el-Szíszi egyiptomi elnök: „Aggodalommal követtem a Donald Trump volt amerikai elnökkel és elnökjelölttel megtörtént áruló incidenst. Megerősítem egyúttal, hogy Egyiptom elítéli a történteket, az kívánom, hogy Trump elnök mielőbbi felépüljön, és az amerikai választási kampányok békés és egészséges légkörben, a terrorizmus, az erőszak és a gyűlölet minden megnyilvánulásától mentesen fejeződjenek be”.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök: „Aggodalommal követem a Pennsylvania államból érkező híreket, ahol az Egyesült Államok 45. elnökét, Donald Trumpot meglőtték egy gyűlésen. Szolidaritásomat fejezem ki, mielőbbi felépülést kívánok neki, és remélem, hogy a választási kampány következő hónapjaiban a gyűlölet és az erőszak helyett a párbeszéd és a felelősségvállalás győzedelmeskedik.”

Dick Schoof holland miniszterelnök: „Megdöbbentő a Donald Trump volt elnök és jelenlegi elnökjelölt elleni támadás. Megkönnyebbülés, hogy sérülései enyhének tűnnek. Teljes és mielőbbi felépülését kívánok, jókívánságaimat küldöm neki és családjának. Gondolatban együtt vagyok mindazokkal, akiket érintett ez a támadás. A politikai erőszak teljesen elfogadhatatlan”.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik