A következő élő közvetítés része Kreml: Putyin nem üzent semmit Orbánnal Trumpnak

Összekeverte Putyinnal Zelenszkijt Biden

Nyolc hónap elteltével először tartott sajtótájékoztatót Joe Biden amerikai elnök a washingtoni NATO csúcstalálkozó utolsó napján. A Reuters értékelése szerint az elnök bár nem ismételte meg a júniusi elnökjelölti vitán nyújtott katasztrofális teljesítményét, szereplése így is további találgatásokra és aggodalomra ad okot három hónappal az amerikai elnökválasztás előtt.

Biden már az önálló sajtótájékoztatója előtt egy órával, a Volodimir Zelenszkijjel közös aláírási ceremónián bakizott, amikor az ukrán elnököt „Putyin elnök úrként” mutatta be a nyitóbeszéde végén.

És most átadom a szót Ukrajna elnökének, akiben legalább akkora bátorság van, mint amennyi elszántság. Hölgyeim és uraim, Putyin elnök úr!

– mondta Biden, majd sakron fordult, ám miután észrevette a tévedését, így próbálta helyre tenni: „Meg fogja verni Putyin elnököt, Zelenszkij elnök úr! Annyira arra összpontosítok, hogy legyőzzem Putyint”. Ugyanez a Wall Street Journal videóján:

Az ezt követő sajtótájékoztató alatt szintén összekeverte két fontos személy nevét: Kamala Harris alelnökét a republikánus kihívója, Donald Trump nevével. A Reuters kérdésre az amerikai elnök így kezdte válaszát:

Nézze, nem választottam volna Trump alelnököt alelnöknek, ha nem lenne alkalmas az elnöki posztra.

Az összesen ötvenkilenc percen át tartó szereplése alatt Biden elnök megerősítette, hogy versenyben akar maradni az elnökválasztási kampányban. Azt mondta, ő a legalkalmasabb arra, hogy november 5-én legyőzze Trumpot, és hogy az ország jövője a tét.

„Be kell fejeznem ezt a munkát, mert annyi minden forog kockán” – fogalmazott, ám a sajtótájékoztató után három újabb demokrata képviselő szólította fel, hogy lépjen vissza, így a távozását követelők immár tizenheten vannak.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik