A következő élő közvetítés része Kreml: Putyin nem üzent semmit Orbánnal Trumpnak

A németek felháborodtak, hogy az oroszok meg akarták ölni az egyik fegyvercég vezetőjét

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Felháborodást keltett pénteken Németországban, hogy a CNN amerikai hírtelevízió és a The New York Times napilap csütörtöki, titkosszolgálati forrásokra hívatkozó értesülései szerint Moszkva a német Rheinmetall hadi- és járműipari konszern vezérigazgatójának, Armin Pappergernek a meggyilkolását tervezné.

Az egyik legnagyobb európai fegyver- és lőszergyártó vállalatként ismert Rheinmetall az ukrajnai háború kezdete óta nemcsak tüzérségi lövedékeket és katonai járműveket gyárt Ukrajna számára, hanem egy páncélos katonai járművek javítására szakosodott szervizt is nyitott Nyugat-Ukrajnában, a vezérigazgatója pedig már korábban is személyi védelmet kapott, miután nyíltan bírálta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját.

Német politikusok felháborodásuknak adtak hangot az állítólagos orosz fenyegetés kapcsán. A washingtoni NATO-csúcson tartózkodó német külügyminiszter, Annalena Baerbock a hírt kommentálva még csütörtökön azt mondta, hogy „Oroszország hibrid, fizikai személyek és vállalatok ellen irányuló háborús agressziót folytat Európa területén”. A német belügyminisztérium szóvivője pénteken nem volt hajlandó kommentálni a sajtóértesüléseket, de elmondta, „komolyan veszik az orosz fenyegetést, és megtették a megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket”.

Nancy Faeser belügyminiszter azt mondta, hogy „a német kormány nemcsak most, hanem a jövőben is nagyon komolyan veszi az országával szemben jelentősen megnőtt orosz fenyegetést, de nem hagyja magát megfélemlíteni”. Serap Güler, a jelenleg ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) biztonságpolitikai szakértője pedig a Bild című napilapnak azt mondta, „egy ilyen orosz fenyegetésre Németországnak azzal kell reagálnia, hogy még jobban támogatja Ukrajnát”.

A német Hensoldt védelmi elektronikai vállalat – amely radartechnológiával látja el az Ukrajnában használatban lévő IRIS-T légvédelmi rendszert – szóvivőjén keresztül pénteken úgy reagált a hírre, hogy áttekinti a vállalaton belül már eddig is igen magas szintű biztonsági intézkedéseit.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken visszautasította az amerikai sajtó szerinte álhírnek minősülő értesüléseit, amelyek állítása szerint „névtelen forrásokból származnak, és nem tartalmaztak komolyan vehető bizonyítékokat”.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik