A következő élő közvetítés része CNN: Az oroszok meg akartak ölni egy német fegyvergyárost

Az USA közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket tervez Németországba telepíteni

Thomas Trutschel / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP
Thomas Trutschel / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Egyesült Államok közepes – mintegy 2500 kilométeres – hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket tervez Németországba telepíteni, Olaf Scholz német kancellár az amerikai lépést az Oroszország felől érkező fenyegetéssel indokolta csütörtökön a washingtoni NATO-csúcstalálkozó margóján.

Tudjuk, hogy hihetetlen felfegyverkezés ment végbe Oroszországban európai területet fenyegető fegyverekkel

hangoztatta Scholz.

Mint mondta, sokáig tanakodtak azon, hogy a NATO védelmi pajzsa mellett miként tudnának hagyományos fegyverzettel való elrettentéssel reagálni erre. A nagyobb hatótávolságú fegyverrendszerek telepítését már tavaly belefoglalták Németország első nemzetbiztonsági stratégiájába.

Ezért illik bele az Egyesült Államok döntése pontosan ebbe a stratégiába, amelyről már hosszabb ideje nyilvános vita zajlik

tette hozzá.

Az Egyesült Államok a hidegháború ideje óta először akar ismét olyan fegyverrendszereket telepíteni Németországba, amelyek elérhetik Oroszország területét. Minderről Berlin és Washington szerdán állapodott meg. Moszkva mintegy 1600 kilométerre van légvonalban Berlintől. A tervek szerint 2026-tól Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket, illetve SM-6 légvédelmi rakétarendszereket és új fejlesztésű hiperszonikus fegyvereket telepít az Egyesült Államok NATO-szövetségesei védelmére.

Scholzot, aki az 1980-as években fiatal szociáldemokrataként egyebek között Pershing II amerikai közepes hatótávolságú rakéták németországi telepítése ellen tüntetett, újságírók most arról kérdezték, hogy számít-e ellenállásra ilyen jellegű fegyverek újbóli telepítésével kapcsolatban saját pártjának soraiból.

Ez a döntés hosszabb ideje előkészületben volt, és nem számít igazi meglepetésnek azok számára, akik biztonsági- és békepolitikával foglalkoznak

mondta. Ráadásul mindez a német kormány – nyilvánosságban megvitatott – biztonsági stratégiájába illeszkedik, tette hozzá.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik