A következő élő közvetítés része „Ukrajnában sehol sincs biztonságban senki" – orosz rakéta találhatta el a gyermekkórházat

Biden: a NATO új stratégiai légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának

Miniszterelnöki Sajtóiroda
Miniszterelnöki Sajtóiroda

Joe Biden amerikai elnök kedden a NATO washingtoni csúcstalálkozóján bejelentette, hogy a szövetség öt új stratégiai légvédelmi rendszert biztosít Ukrajnának. A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában várhatóan „visszafordíthatatlannak” fogják nyilvánítani Ukrajna útját a szövetséghez való csatlakozáshoz – írja a Guardian.

A bejelentés azt követte, hogy hétfőn az eddigi legsúlyosabb orosz légitámadás érte Kijevet az orosz-ukrán háború alatt. Egy gyerekkórházat is találat ért, aminek következtében heten meghaltak. Kijeven kívül más nagyvárosokat is rakétákkal támadtak az oroszok: a közép-ukrajnai Krivij Rih városában legalább tízen haltak meg, a keleti Pokrovszkban pedig hárman. Biden „Oroszország brutalitásának szörnyű emlékeztetőjének” nevezte a hétfői támadást. Az amerikai elnök elmondta, hogy Ukrajna több száz további elfogórakétát kap a következtő egy évben, amelyek segítségével képesek lesznek megvédeni az ukrán városokat és a fronton harcoló csapatokat az orosz támadásoktól.

Andrew Harnik / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A háború előtt Putyin azt hitte, hogy a NATO meg fog törni. Ma a NATO erősebb, mint valaha is volt történelme során. Amikor ez az értelmetlen háború elkezdődött, Ukrajna szabad ország volt. Ma is szabad ország, és a háború úgy fog véget érni, hogy Ukrajna szabad és független ország marad.

– mondta erőteljes hangnemben Biden. „Oroszország nem fog győzni” – fogalmazott egyre hangosabb tapsvihar közepette. „Ukrajna fog győzni” – mondta.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik