Nagyvilág

„Ez őrület” – sokkoló eredmény született a francia választáson

Artur Widak / Anadolu / Getty Images
Artur Widak / Anadolu / Getty Images

Erre senki sem számított, sokkoló eredmény született – írja a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójának eredményéről szóló, összefoglaló cikkében a BBC.

A vasárnapi választáson az Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen Emmanuel Macron Együtt nevű pártszövetsége előtt, míg Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés csak a harmadik helyre szorult.

Az eredmények fényében a a radikális baloldali Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélenchon ki is hirdette győzelmüket, és arra intette a francia elnököt, szólítsa fel az Új Népfrontot a kormányzásra, emellett ragaszkodott ahhoz, hogy Macronnak el kell ismernie, hogy ő és a koalíciója veszített.

A francia elnöki hivatal ugyanakkor jelezte, hogy Macron megvárja, amíg megismerheti, hogyan alakul az új nemzetgyűlés összetétele, mielőtt eldönti, kit nevez ki miniszterelnöknek. Fontos megjegyezni, hogy az eredmények azt mutatják, hogy egyetlen pártszövetség sem szerezte meg az abszolút többséget az 577 fős testületben. (Ehhez 289 mandátum szükséges).

  • Az Új Népfrontnak 182,
  • Macron pártszövetségének 168,
  • a Nemzeti Tömörülésnek 143 mandátuma,
  • a Köztársaságiak nevű jobboldali formációnak – amely kívülről támogatta az eddigi macronista kormányzatot – 45 képviselője lehet.

Marine Le Pen vasárnap este arról beszélt, hogy a pártja lett a legerősebb politikai erő, szerinte a győzelmük csak elhalasztódott, és azt hangsúlyozta, hogy pártja megduplázta képviselőinek számát.

Nathan Posner / Anadolu / Getty Images

A 66,63 százalékos részvételi arány 1997 óta a legmagasabb volt a választás második fordulójában.

Vasárnap este Gabriel Attal miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn reggel benyújtja a lemondását, de jelezte, hogy addig marad posztján, ameddig a kötelesség megkívánja”. A BBC megjegyzi, hogy Attalnak kedd este el kell repülnie egy washingtoni NATO-találkozóra, így egyelőre nehéz elképzelni a leváltását.

A BBC úgy értékel: Franciaország a politikai instabilitás olyan időszakába lépett, amelyből nincs egyértelmű kiút. Párizs, Nantes és Lyon utcáiról utcai zavargásokat jelentettek vasárnap este.

Az új nemzetgyűlés tíz nap múlva ül majd össze, azonban július 26-án kezdődik a párizsi olimpia. A választásról mindent elmond, hogy a Libération nevű baloldali lap úgy foglalta össze a vasárnap éjszakát:

Ez őrület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik